450 g fasole boabe
50 ml ulei
3 căţei usturoi
1 ceapă medie
1 morcov (opţional)
1 linguriţă boia dulce
sare
Se pune fasolea în apă rece cât s-o acopere de cu seară. Dacă nu este pusă la înmuiat timpul de fierbere se dublează, chiar triplează. Se pune fasolea la fiert. Se lasă să clocotească 10 minute după care se schimbă apa. Se repetă de 2–3 ori această operaţie. În ultima apă se poate pune morcovul tăiat în patru şi sarea. Se lasă la fiert 30–35 minute până se înmoaie bine. Timpul de fierbere poate varia în funcţie de tipul de fasole. Se taie solzişori ceapa şi se căleşte în ulei. Când devine translucidă se pune boiaua şi se amestecă. Se scurge fasolea (eventual şi morcovul) si se pisează cu furculiţa până se face pastă. Se amestecă cu uleiul şi usturoiul pisat. Se potriveşte de sare. Se pune într-un castronel şi se ornează cu ceapă călită.