Rețeaua liceelor din Gorj rămâne ca anul trecut

Învățământul gorjean se află în plină etapă de stabilire a rețelei de unități școlare și a cifrei de școlarizare. Pentru liceele cu rezultate slabe din anul trecut la Bacalaureat a dispărut obligația de a reduce numărul de clase pentru anul 2013.

Potrivit unui ordin al Ministerului Educației, liceele cu o promovabilitate de sub 15% la Bacalaureat nu vor mai fi sancționate, anul acesta, prin diminuarea numărului de clase. De fapt, respectivul ordin dat de fostul ministru Daniel Funeriu nu a fost aplicat niciodată.

Fără diminuări de clase

La sfârșitul anului trecut, Ministerul Educației a aprobat metodologia pe baza căreia se stabilește rețeaua unităților de învățământ preuniversitar. Ordinul a eliminat  integral articolul introdus în metodologie în 2011 de Daniel Funeriu și care prevedea că unitățile de învățământ de nivel liceal cu un procent de promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat 2011 vor proiecta pentru clasa a IX-a, zi, un plan de școlarizare diminuat cu cel puțin o clasă.
În Gorj în ultimii ani au obținut rezultate slabe mai ales liceele din zonele rurale. Liceul din Bustuchin, de exemplu, a învățat din pățania din 2011 și în anul 2012 a avut rezultate mulțumitoare. Liceul din Tismana, cu rezultate foarte slabe în 2012, ar fi scăpat oricum deoarece era în vigoare o altă prevedere legală (art. 31, alin. 2) care spunea că:” (2) Unitățile de învățământ de nivel liceal unice la nivel de localitate, precum si unitățile de învățământ de nivel liceal care au cate o clasa a IX-a, a X-a, a XI-a, a XII-a fac excepție de la prevederile alin. (1)”.
În noua metodologie promovată de Ministerul Educației, prevederea cu 15%  este eliminată integral.