Respectul faţă de cetăţean

Recent un agent de poliţie rutieră mi se plângea că cetăţenii nu au respect faţă de poliţişti şi mai ales faţă de cei rutieri. Spunea domnia sa că în alte vremuri, din fericire apuse, exista o teamă la vederea „Organului” încât nu ar mai fi fost nevoie de penalizarea financiară la care se recurge de obicei. Cred că în mare parte are dreptate doar că „respectul” de care vorbea omul legii să sperăm că nu va reapărea niciodată. Mai exact, agenţii rutieri ca şi ceilalţi poliţişti sunt în slujba legii şi a cetăţenilor. A gândi că „organul” este deţinătorul adevărului absolut este total neproductiv şi insultător pentru un cetăţean european contemporan.
Într-un cotidian local citeam în această săptămână despre nemulţumirea unui om care s-a văzut oprit în stradă şi amendat pentru o faptă care nu prea există, doar un poliţist-şi ştiţi la ce mă refer-îţi poate cere să ai număr în faţă la remorcă atunci când aceasta este tractată de o maşină. Că poliţistul respectiv a mai avut belele, că nu întâmplător a ajuns pe la capătul judeţului, aceasta este altă problemă şi poate o rezolvă cei în drept dar rămâne cea mai importantă, cine instruieşte „organul” ca să fie competent şi să nu îşi mai bată joc de cetăţean? Atenţie, asemenea oameni sunt în stradă şi tratează cetăţenii, care le plătesc salariile, de parcă tot aceştia le-ar datora ceva.
Poliţiştii rutieri de la Gorj au revenit în stradă cu şi mai mult avânt după recentele arestări care au demonstrat, pentru cetăţeni nu a fost nici o surpriză, că uneori sunt şi infractori nu doar slab pregătiţi. Există agenţi rutieri, şi nu doar în Gorj, care au nevoie de 15-30 minute, uneori mai mult, ca să scrie un simplu proces verbal. Nu de puţine ori i-am văzut cu Decretul în mână deşi nu ar avea ce căuta pe stradă până nu îl învaţă. Există o procedură la oprirea unui autovehicul, de la vestă reflectorizantă şi chipiu până la prezentare şi venirea la ferestra şoferului. Uitaţi-vă cum pleacă unii poliţişti în stradă la Târgu-Jiu, ca să nu vorbim de judeţ! Nu vorbim aici, din fericire, decât de o minoritate a agenţilor rutieri dar într-o ţară europeană aceştia ar pleca acasă.
Şi apropo, un sportiv legitimat la Târgu-Jiu dar cu autoturism cu număr de alt judeţ, îmi explica recent că este vânat şi oprit în trafic de acelaşi agent aproape în fiecare zi. Toate acestea şi multe altele sunt abuzuri asupra cetăţenilor pe care conducătorii Poliţiei Gorj, tot a fost Ziua Poliţiei, trebuie să le curme odată pentru totdeauna!