PSD-ul în capcana mortală a guvernării

S-a scurs circa o lună  din momentul  când PSD-ul a primit funcția de premier, o amânare cu trei ani  a punerii în aplicare a rezultatelor  alegerilor parlamentare din 2020. Doar că social-democrații par să fi intrat într-o capcană mortală  care le va eroda  considerabil scorul electoral în 2024. Scandalul ”azilelor morții” e doar vârful aisbergului. Înțelegem acum de ce Rocada nu putea aștepta toamna, Budăi și Firea ar fi căzut oricum, dar se  contabiliza  la guvernul liberalilor. Aparent  este de noaptea minții să credem  că cineva normal la cap și-ar pierde timpul cu astfel de scenarii,  în realitate lucrurile sunt mult mai complexe  și avem elementele unui caz livrat la cheie, a se vedea partea de presă ”specializată” pe această direcție.

În dorința  sa de mărire, Marcel Ciolacu a dus partidul într-o fundătură politică, dacă este să ne luăm după gafele  din primele săptămâni ale noului guvern: păstrarea  forțată  ca ministru al lui Sorin Grindeanu, înlăturarea  ”programată” a ministrului Petre Daea,  acceptarea unor miniștri  liberali second-hand  și, mai ales, adoptarea unor măsuri controversate, legat de ce măsuri va trebui să ia Guvernul  în perioada următoare,  având în vedere deficitul bugetar uriaș care trebuie acoperit. Marcel Ciolacu nu va fi deloc un personaj popular și aici mai trebuie să ținem cont de un lucru, acesta nu este de talia unui Adrian Năstase sau a lui Victor Ponta și nu are nici suportul unei guvernări bune. Iar cel mai clar lucru că PSD-ul  a intrat într-o capcană îl avem în aceste zile: nu a existat nici un fel de perioadă de acomodare a noului Cabinet(”luna de miere”), ca prin minune,  toată presa de o anumită coloratură a primit un avânt nebănuit . Mai mult, ong-urile cu finanțare obscură – deoarece refuză să facă publice sursele de finanțare – reușesc să scoată din nou oameni în stradă împotriva PSD.

Pe grupurile de partid, social-democrații se (auto) încurajează că nu pot coborî sub 30% la viitoarele alegeri, lucru ce ar garanta păstrarea guvernării într-o conjunctură favorabilă. Fără o guvernare bună, la acest moment aceasta evoluează prost, PSD-ul poate coborî spre 24-25%, procent care nu-i mai asigură  o pondere așa importantă. Dacă mai ținem cont de faptul că PSD și AUR își dispută electoratul pauper, parte din acești alegători vor alege partidul mai nou, anul electoral 2024 încă se joacă.  Desigur,  PSD-ul a mai trecut prin perioade dificile, pe care le-a gestionat relativ bine, poziția de acum e mult mai șubredă.  Cel puțin până acum, PSD-ul nu a avut toate elementele guvernării,  cu toate că a încasat bilele negre. Situația este în deteriorare, iar acum doar PSD-ul încasează, pentru că Marcel Ciolacu a ales să se prezinte ca un premier al PSD. Și atunci, fără număr…

Poate că Ciolacu și-a făcut socotelile corect, cu siguranță că el știe și lucruri pe care noi nu le știm, dar la acest moment  guvernarea este pierzătoare  pentru 2024!