”Brâncuși la Târgu-Jiu” – un eveniment expozițional interesant

În după-amiaza zilei de 17 iulie a.c. în sălile Muzeului Național ”Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu a avut loc vernisajul expoziției ”Brâncuși la Târgu-Jiu”. Expoziția cuprinde fotografii realizate în perioada edificării Coloanei fără Sfârșit de la Târgu-Jiu precum și numeroase piese din colecțiile personale ale unor iubitori ai artei brâncușiene și a istoriei orașului.

În cadrul expoziției  pot fi vizionate numeroase documente, fotografii, cărți poștale, medalii omagiale, mărci filatelice, afișe și  multe alte obiecte de colecție din arhiva Muzeului Național ”Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu a Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu, precum și exponate rare din colecțiile domnilor Gabriel Boiangiu, Andrei Remescu, Sabin Cornoiu, Ion Țîrlea, Grigore Haidău, Jean Cernitoiu și Adrian Tudor, puse cu generozitate la dispoziția organizatorilor.

De subliniat faptul că fotografiile de la edificarea „Coloanei fără Sfârșit” prezentate în cadrul expoziției, au fost executate de către Ștefan Georgescu-Gorjan, realizatorul tehnic al capodoperei brâncușiene, dar și de către membri ai echipei de construcție. Există, de asemenea, o reproducere a fotografiei realizată de Constantin Brâncuși cu târgul fânului pe care a desenat prima schiță a Coloanei, cea care avea să-i servească de model pentru monumentul închinat Eroilor neamului. Fotografiile în original fac parte din Arhiva ”Gorjan”.

În deschidere au vorbit despre eveniment și despre piesele expuse în cadrul expoziției, printre alții: doamna Denisa Șuță – managerul instituției muzeale gazdă, domul Sorin Buliga – cercetător la Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși”, dr. Adrian Tudor – cercetător la Institutul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare din cadrul Universității ”Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu, Ion Țîrlea – renumit colecționar gorjean, ș.a.

De menționat și faptul că în cadrul expoziției, Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu a organizat un spațiu dedicat unei selecții de lucrări realizate de elevi de la liceele vocaționale în cadrul concursului internațional ”Arhetipuri în sculptura lui Constantin Brâncuși”.

Expoziția ”Brâncuși la Târgu-Jiu” este organizată de Primăria Municipiului Târgu Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu,  Universitatea „Constantin Brâncuși”, Institutul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare și ”Târgu-Jiu Odinioară”, cu suportul Muzeului Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”.

Publicul prezent a avut prilejul să afle detalii interesante despre exponatele din colecțiile private, de la deținătorii acestora.

Remarcăm o expoziție interesantă care merită a fi vizionată de cât mai mulți locuitori ai municipiului Târgu-Jiu, de către vizitatorii orașului, dar nu numai. Expoziția va fi deschisă până pe data de 26 iulie a.c.

Dr. Victor Troacă