PSD se simte mai bine în opoziție!?

Loading

Cam acesta este mesajul transmis la ultimul congres de mai mulți lideri PSD, inclusiv ”tânăra speranță” Vasile Dâncu care a revenit pe ”cai mari” în acest partid.  Partidul Social Democrat  tocmai a stabilit o premieră, un congres în pandemie cu prezență fizică redusă și cu o singură echipă de conducere  candidată și aleasă cu urale. Cine crede că Eugen Teodorovici a candidat pe bune să îmi arate echipa pe care a propus-o acesta pentru cele 90 de voturi obținute. Marcel Ciolacu tocmai a devenit liderul unui partid, interimar era și până acum, unde statutul aprobat legal spune cu totul altceva decât a fost pus în practică. Se obișnuiește modificarea în congres cu validarea ulterioară a tribunalului dar la PSD asistăm, de la Liviu Dragnea încoace, la schimbarea regulilor în timpul jocului pentru ca liderul să aibă câștig de cauză(vot pentru toți membrii, vot în congre, vot pe moțiune doar în 2019-2020).

Trecând peste această manieră ”originală” de alegere a noii conduceri, validată totuși de peste 1300 de lideri, problemele sunt doar la început.  Cine a avut curiozitatea să urmărească discursul urmașului lui Ion Iliescu și Adrian Năstase și chiar Victor Ponta, a constatat cu stupoare că partidul și-a schimbat doctrina adresându-se în special clasei de mijloc, adică se abandonează toată istoria, tradițiile și reușitele anterioare. Ciolacu a spus ” Astăzi decidem viitorul social-democrației din România!”, care ar însemna, cel puțin la nivel de discurs, ruperea de cei mulți care au nevoie de sprijin. S-a tot spus că PSD-ul trebuie să dispară, decizie luată de mulți ani în cancelariile străine, dar acum avem o transformare care practic înseamnă același lucru: ”Vreau să facem politica celor care au plecat să muncească în străinătate.” sau  ”Să fim patrioți înseamnă să încurajăm antreprenoriatul românesc, dar și multinaționalele din România. ”. Deci, revenim,” PSD, partidul clasei de mijloc, își va propune ca obiectiv să se adreseze categoriilor sociale active care au contribuit sau contribuie activ la dezvoltarea socială și economică și care compun în cea mai mare parte clasa de mijloc din România.”

Practic, formula propusă de Marcel Ciolacu este cea a unui nou partid care nu va mai lupta pentru drepturile celor săraci, împotriva abuzurilor Justiției sau  a transformării României într-o colonie, cel puțin la nivel economic. Ciolacu, Dâncu, Firea, Grindeanu ne vorbesc de un partid ancorat în trecut, în perioada dinainte de aderarea la UE, o formațiune politică fără identitate și doctrină care este salvată de către ei.  Peste noapte, fără consultarea bazei partidului, Ciolacu a mutat PSD alături de PNL și USR, lăsându-l pe Victor Ponta pe toată Stânga. E interesant de aflat și ce ”consilieri” i-au spus lui Ciolacu că dacă zice toate relele despre PSD, adică și le asumă, va fi mai bine pentru viitor!

Pentru cel mai mare partid din România sunt clipe de cumpănă, poate fi doar un gest de genul semnalizează într-o parte și o ia în partea cealaltă sau dispare în anonimitate pe Centru sau Centru-Dreapta. Din păcate, clasa de mijloc în România e atât de mică iar săracii atât de mulți încât vor mai trece câteva legislaturi până la schimbarea realităților.