Provocările din fața învățământului românesc

Loading

Ecaterina Andronescu anunță un viitor interesant pentru școala românească
Ecaterina Andronescu anunță un viitor interesant pentru școala românească

În următorii ani școala românească va cunoaște transformări profunde, cele mai importante fiind simplificarea programei școlare și reducerea numărului de discipline. Școala nu va mai concur cu Internetul, o luptă pierdută din start, ci va folosi din plin resursele digitale.
Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei, explica recent că programa școlară este mult prea încărcată, iar elevii nu pot face față unei cantități atât de mari de informații – fapt demonstrat și de rezultatele mai putine favorabile de la examenele naționale și evaluările de tip PISA.
Ecaterina Andronescu a anunțat faptul că oficialii din Educație lucrează în acest moment la simplificarea programei școlare și reducerea numărului de discipline:”Ne aflăm într-un moment extrem de favorabil celor care gestionează sistemul. Ceea ce numim curriculum școlar poate fi realizat, de acum, de la clasa pregătitoare, până la ultima clasă de liceu. Acesta este, în cea mai mare parte, finalizat. Cred că se lucrează acum la ultimii ani de liceu. Eu, în mandatele mele de ministru, nu am avut posibilitatea de a face acest lucru `da capo al fine`. Acum, odată cu clasa pregătitoare, s-a creat această posibilitate”.
Curriculum-ul care este acum în vigoare a fost gândit ca privind școala ca singura sursă de informare, ceea ce nu mai este valabil, pentru că elevii au acces, în prezent, la internet, la informațiile pe care le primesc din media, mai spune fostul ministru al Educației.
„Prin urmare, școala trebuie să dea elementele fundamentale, pe care să se poată construi și care să rămână, așa cum cred că școala trebuie să se orienteze și spre reperele de valoare morală. Iar aici, orele de religie trebuie să joace un rol deosebit de important în consolidarea reperelor morale cu care elevul să meargă mai apoi în viață”, a mai declarat Ecaterina Andronescu.