Ce jocuri fac americanii?

Loading

Cornel ŞomâcuRomânia se află în plină campanie electorală iar temele importante în dezbatere publică sunt extrem de puține. Practic ne este livrată de către candidați o tematică care ne consumă energia, deopotrivă ziariști și alegători, și ne face să uităm adevăratele probleme de ordin economic și social ale țării. Din acest punct de vedere este de lăudat gestul unui candidat care a declarat la lansare că vrea să trăiască într-o Românie a românilor, o idee de care am cam uitat în ultimii ani, și care ar putea fi scoasă de la naftalină, din nefericire, doar pentru perioada electorală. Cea mai importantă temă, cea a anticorupției, riscă să cadă în desuetudine prin implicarea americanilor la nivel…politic.
Victoria Nuland, subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, a lansat săptămâna trecută un atac extrem de dur la adresa unor lideri politici din Europa centrală fără a-i numi, oficialul american acuzându-i că, în timp ce noaptea dorm liniștiți sub pătura NATO, ziua oprimă presa și societatea civilă, protejează parlamentarii corupți de anchete și nu țin cont de Parlament când interesul cere sau vorbesc de democrație neliberală. Pe o asemenea declarație, unii s-au gândit să identifice Ungaria și, pentru că tot e campanie electorală, a fost băgată și România. E vorba de țara unde americanii l-au avut ”stăpân absolut” pe Traian Băsescu, cel care ar putea fi dovedit că primea bani cu sacii de la clanurile țigănești.
Este posibil ca declarația oficialului american chiar să fi fost dată în contextul electoral românesc dar unele lucruri sunt extrem de adevărate, mă gândesc aici la corupția generalizată livrată autorităților române în dosarul Microsoft și în alte cazuri de care nu se vorbește încă. Nu se poate ca nici un politician din România care ajunge într-o poziție de vârf să nu atingă averi nemăsurate de parcă ar fi descoperit rețeta bogăției veșnice. Rămâne de discutat dacă acest dosar, despre care se știe de vreun an, trebuia să fie operat doar acum în campania electorală pentru a se face jocuri electorale pe el. Riscăm ca unii să fie vinovați doar că așa au zis americanii sau Băsescu și alții total nevinovați pentru că așa a zis Victor Ponta sau alții.
La acest moment americanii fac un joc periculos în România deoarece o nouă manipulare electorală, a câta oare după 1990, nu îi va lăsa cu prea mulți partizani în România. Românii au vorbă legată de dragostea cu forța…