Proteste anti-putere în Gorj

Loading

După ce, în peste 20 de orașe din România, de cinci zile se protestează împotriva puterii, s-a trezit și Târgu Jiul. Marți, 17 ianuarie 2012, spre seară, în jur de 50 de protestatari au ieșit în Piața Prefecturii, înarmați cu steaguri și pancarde. Ei au fost repede împrăștiați de jandarmi, pe motiv că mitingul nu a fost autorizat. De joi, 18 ianuarie, însă, sindicaliștii lui Constantin Crețan, cel care a stat în pușcărie pe urma mineriadelor, și-au luat autorizație pentru protest.

Protestele din București și din alte orașe ale țării se întind și în Gorj
Protestele din București și din alte orașe ale țării se întind și în Gorj

Deși s-a spus că doar simpatia pentru Raed Arafat i-a scos pe români în stradă, ba chiar s-a făcut totul ca acesta să se întoarcă pe postul de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, târgujienii s-au trezit la viață la câteva ore după ce acesta a acceptat postul înapoi. Peste 50 de protestatari s-au adunat marți în Piața Prefecturii, scandând lozinci antiguvernamentale și antiprezidențiale. Oamenii au venit aici să-și spună păsurile, fiind nemulțumiți de traiul pe care-l duc, dar au fost întâmpinați de jandarmi, care au reușit destul de repede să-i împrăștie, după ce le-au adus la cunoștință faptul că este ilegal să protesteze, pentru că nu au autorizație de la primărie.

Crețan va protesta de joi
Constantin Crețan, președintele Federației Naționale a Muncii, a cerut autorizație pentru protest în perioada 8- 22 ianuarie, între orele 15.00 și 18.00, la care urmează să participe și Sindicatul “Umanistul” Minprest. Potrivit organizatorilor, se estimează că la protest vor participa în jur de 300 de protestatari, dar nu e exclus ca numărul acestora să crească, dacă trendul va fi crescător la nivelul țării, întrucât e posibil ca în central Târgu jiului să se adune și alți cetățeni din oraș nemulțumiți, sau curioși dornici de senzații tari. Jandarmii gorjeni sunt pregătiţi să intervină în cazul în care la protestele anunţate pentru joi la Târgu-Jiu vor exista incidente de genul celor înregistrate în Capitală. Aceștia fac apel la calm şi îi sfătuiesc pe protestatari să nu vină în Piaţa Prefecturii cu obiecte care pot pune în pericol siguranţa oamenilor.

Protest la Turburea
Protestele la nivelul județului Gorj nu au început la Târgu Jiu, ci la Turburea, tot marți, dar pe timpul zilei. Deși protestul a fost declarat ca fiind spontan, iar participanții au fost numiți bețivani de primarul PDL-ist Ion Bârcă, acesta a fost, de fapt, premeditat. Consilierul local PSD Victor Băran din Turburea a anunţat că sătenii din localitate vor face un miting spontan la ora 16.00, în semn de solidaritate cu mişcările care au loc la nivel naţional. Se aşteaptă participarea a 30 de persoane. A fost primul miting din această serie, la nivel național, care a avut loc „la ţară”.