Proiectul „Andrei”, premiat la nivel național

Proiectul „Andrei”, care luptă împotriva violenței în rândul tinerilor, născut la Dolj și perpetuat în mai multe județe, printre care și Gorj, a câștigat premiul „Ambasadorii nonviolenței” la Gala Premiilor Participării Publice, ajunsă în acest an la ediția a III-a. Proiectul, inițiat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj, a beneficiat la Gorj de sprijinul partenerilor: Primăria Târgu Jiu, Palatul Copiilor Târgu Jiu, Asociația PRO VERTICAL din Turcinești și Asociația Europrotector din Craiova.

Inițiatorii proiectului „Andrei” au dovedit că „Sfârșitul nu-i aici!”
Inițiatorii proiectului „Andrei” au dovedit că „Sfârșitul nu-i aici!”

Gala Premiilor Participării Publice (G3P) a fost organizată de CeRe (Centrul de Resurse pentru Participare Publică) pe 10 noiembrie 2011, la Muzeul Național de Istorie din București. Scopul G3P este creşterea gradului de  implicare a cetăţenilor, organizaţiilor şi a autorităţilor publice în demersul lor de a realiza schimbări în beneficiul comunităţii în care trăiesc. În 2011,
„Gala Premiilor Participării Publice este despre o altă specie de oameni. Este despre cei care au curaj sa iasă din zona de confort și îl transformă pe „așa nu se mai poate” în acțiune. Unii o fac colaborând foarte bine cu autoritățile și găsind împreuna soluții, alții o fac punând presiune și strigând indignarea. Indiferent care este calea pe care au ales-o, ei ne arată ca responsabilitatea deciziei publice este și a noastră.” A declarat Oana Preda, Director CeRe
Gazda evenimentului, Cristina Ţopescu,  s-a adresat celor implicați direct în proiectele participante, majoritatea voluntari, declarând că datorită lor a realizat “că nu există cauză pierdută, ci doar cauze mai grele, la finalul cărora  victoriile  sunt şi mai mari“.
La eveniment au participat peste 200 de persoane – reprezentanți ai instituțiilor publice, reprezentanți ai societății civile, jurnaliști și mulți voluntari, iar în competiție s-au înscris 54 de proiecte din întreaga țară, 12 dintre acestea fiind premiate, printre care și proiectul „Andrei”.

Andrei Goreci, cel care a luptat împotriva violenței până la sacrificiul suprem
Andrei Goreci, cel care a luptat împotriva violenței până la sacrificiul suprem

Singura instituție premiată
Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj,  a fost singura instituție publică premiată la această ediție a Galei Premiilor Participării Publice. Acest premiu este rodul unei deosebite colaborări  cu alte instituții publice din Oltenia – primăriile  Craiova, Orșova, Drobeta Turnu Severin, Târgu Jiu, Slatina, Palatul Copiilor Târgu Jiu, direcțiile județene pentru sport și tineret din Mehedinți și Olt, instuții media- Radio Oltenia Craiova, TVR Craiova, TeleUniversitatea, Vertical, ong-uri – Europrotector, Pro Vertical, Fundația pentru Tineret Olt.
Juriul a fost alcătuit din personalități marcante ale vieții publice românești.
Decizia juriului a fost motivată astfel: ”…„ Povestea ”Andrei” este despre o campanie  împotriva violenței. Nu campania primește însă premiul la Gala Premiilor Participării Publice, oricât de bună a fost ea, ci modul în care aceasta a început și a fost construită: prin consultarea celor direct afectați – tinerii. Asta pentru că o instituție publică a decis că este bine să întrebe!”

Remember
Pentru cei care nu-și mai amintesc, în urmă cu un an și jumătate, la știri apărea povestea lui Andrei Goreci, un tânăr voluntar din Craiova, care a intervenit într-un conflict dintre doi colegi, pierzându-și viața. În amintirea sa și a idealurilor sale s-a născut proiectul „Andrei”. Prin strădania instituțiilor și ONG-urilor mai sus menționate, s-a înființat în câteva județe din Oltenia un spațiu numit „Agora nonviolenței”, în care tinerii să se manifeste prin artă împotriva violenței. La Târgu Jiu, inaugurarea acesteia s-a făcut cu un spectacol susținut de tineri talentați din Gorj și Dolj și s-a încheiat cu un film despre lupta împotriva violenței realizat de TVR Craiova, unul dintre actori fiind chiar Andrei Goreci. Spectatorii au plecat cu ochii în lacrimi, după ce au cântat împreună cu cei de pe scenă: „Sfârșitul nu-i aici!”