Profesia de expert contabil și contabil autorizat – o carieră de succes

Ziua de 21 septembrie a fost declarată Ziua Națională a Contabilului Român, moment de sărbătoare, dar și de bilanț pentru mine și pentru colegii mei. Le urez success cu această ocazie, dar vreau să gândim ce înseamnă succesul în această meserie?

Mariana Somnea se ghidează după maxima: “Succesul înseamnă să continui atunci când toți ceilalți au renunțat!”
Mariana Somnea se ghidează după maxima: “Succesul înseamnă să continui atunci când toți ceilalți au renunțat!”

De multe ori, înclin să cred că tinerii de astăzi doresc prea mult să sară peste etape, să ajungă prea repede și, dacă se poate, usor la țelul lor, dar uită că, în același timp, trec prea repede prin viață și ajung fără să-și dea seama ca noi, seniorii, care ne-am dori în fiecare zi să mai fim ca ei.
Și noi și ei ne doream și încă ne dorim o carieră de succes. Până unde se întinde acest succes, cât înseamnă pentru fiecare luminița de la capătul tunelului spre care alergăm toată viața?

Cariera de succes

Cariera de succes nu se referă exclusiv la câștigurile materiale și nici la statutul oferit de un anumit post. Cariera de succes este atunci când resimțim plăcere, atunci când ne folosim de talentele noastre, atunci când motivațiile și idealurile sunt în concordanță cu activitățile profesionale zilnice. Pe scurt, primul pas ar trebui să fie analiza atentă și profundă a acelor lucruri care ne fac, într-adevăr, plăcere, a descoperirii acelor arii profesionale care sunt compatibile cu interesele, motivațiile și talentele de care dispunem.
Succesul este condiționat de un set de valori din care fac parte pasiunea pentru domeniul ales, încrederea în puterea prezentului asupra viitorului, dorința de îmbunătățire a propriei persoane, nevoia de a ști și dispunerea de a face mereu mai mult, lucruri care conduc la mulțumirea de sine, la fericire. Trebuie ca în viață să fim dispuși să facem sacrificii pentru visul nostru, să investim timp îndelungat pentru acumularea de informație, să ne dorim a ne diferenția prin calitate.

Proactivitatea, una dintre cheile succesului

Proactivitatea este o trăsătură importantă a oamenilor de succes. Găsește soluții, nu probleme! Găsește oamenii potriviți cu tine, care să contribuie la succesul tău și răsplătește-i cum se cuvine pentru performanțele lor. Performanța ta nu ar exista fără performanțele lor.
Dar, ce înseamnă performanța, succesul în profesia de contabil, contabil autorizat, expert contabil?
Până unde putem să sperăm să accedem, cât putem să sacrificăm scopului propus sau până unde putem să sperăm?
Sunt multe întrebări la care fiecare dintre noi trebuie să ne răspundem singuri. Trebuie să aspirăm, să acționăm în direcția pe care ne-am propus-o.
Profesia de economist ne oferă o gamă foarte largă de paliere de activitate. Profesia de contabil autorizat și mai mult profesia de expert contabil înseamnă o treaptă nouă, specializată, performantă și de ce nu de succes. În acest context, după îmbrățisarea profesiei de expert contabil putem să spunem că am trecut pragul spre succes. Ce vom face dupa acest moment, depinde de fiecare dintre noi. Succesul ni-l clădim în fiecare zi, prin munca pe care o facem, studiul de zi cu zi și experiență pe care o căpătăm. Succesul vine atunci când ești pregătit să-i faci față. Succesul înseamnă pentru unii să dețina funcții și onoruri, pentru alții să câștige averi și pentru mulți alții să facă parte din elita profesionițtilor, prin pregatirea lor. Profesia de expert contabil este fundația unei cariere de succes.
Expertul contabil bine pregătit va avea totdeauna un cuvânt important de spus în societate.

O profesie de success

Această profesie este prin ea însăși o profesie de success, dar nu în ultimul rand, stă la baza dezvoltării altora la fel de cunoscute în piață: auditor financiar, consultant fiscal, evaluator de întreprinderi, practician în insolvență.
Din toate aceste pregătiri, prin munca susținută putem face o carieră de succes, ne putem redescoperi și împlini, uman și material.
Abordarea profesională a tuturor serviciilor pe care le oferim clienților noștri, pregătirea profesională continuă ne va călăuzi pașii spre o carieră mult așteptată.
Funcționarea a ceea ce înseamnă viată economică și socială în societate face obiectul activității profesionistului contabil, astfel că, profesia contabilă cu un câmp larg de acțiune și cu foarte multe specializări diferite, este profesia care asigură mediului de afaceri certitudine, sigurantă, perspectivă.

CECCAR promovează calitatea

Ca organism care gestionează profesia contabilă din România, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizati din România susține și promovează practicile profesionale de înaltă calitate printr-o grijă deosebită pentru competența, aptitudinile și etica celor implicați în profesie, astfel încât aceștia să servească interesul public și să pună bazele unei economii solide și orientate spre progres.
În condițiile actuale ale profesiei într-o lume globalizată, este o artă și o provocare să fii expert contabil, o calitate dobândită cu multă muncă, devotament, perseverență, dedicație.
Astfel, specialistul contabil, aflat permanent în centrul activității unei întreprinderi în care interesele acționarilor, clienților, furnizorilor și ale angajaților sunt de multe ori divergente, are menirea ca, pe baza situațiilor financiare reale și corecte să ofere o oglindă sintetică a activității acesteia, transpusă în cifre, ca bază a deciziilor manageriale.
Expertul contabil are o puternică imagine construită pe temelia tradiției și a valorilor cunoscute și recunoscute a instrumentelor de operare cu succes cum sunt: Integritatea, Obiectivitatea, Competența profesională și prudența, confidențialitatea, Comportamentul profesional, Respectul față de normele tehnice și profesionale, la cele mai înalte standarde de profesionalism, atingând astfel cele mai ridicate niveluri de performanță și răspunzând cerințelor interesului public. Aceste obiective sunt atinse prin satisfacerea a patru cerințe de bază, respectiv: încredere, credibilitate, calitatea serviciilor, profesionalism.
Personalitatea expertului contabil se întruchipează în termeni puternici, precum confidențialitatea, independența, siguranța atât în satisfacerea nevoilor unui client sau al unui angajator individual ci și în apărarea interesului public.
Interesul public este definit drept bunăstarea colectivă a comunității și a instituțiilor deservite de profesionistul contabil.
Atitudinea și comportamentul profesioniștilor contabili atunci când prestează servicii de interes public au un puternic impact asupra bunăstării economice a comunității și a țării lor, iar profesioniștii contabili pot rămâne în această poziție avantajoasă numai continuând să ofere servicii unice la un nivel care să demonstreze că încrederea publicului este bine fundamentată. Experții contabili, prin calitatea lor, menținută și consolidată ca membrii ai Organismului profesional reprezentat prin CECCAR, au atuuri puternice și imbatabile de a face față la toate provocările afacerilor globalizate, la eliminarea actelor de fraudă și corupție, drept consecință a forței și capacității organismului profesional de a prelua și a transpune, în norme naționale, standardele internaționale în domeniul profesiei contabile.

Etică și comportament deontologic

Prin educația inițială si dezvoltarea profesională continuă, etica și comportamentul deontologic, competența profesională, credibilitatea, calitatea lucrărilor, profesioniștii contabili membrii CECCAR își asigură o carieră fără vîrstă ancorată puternic în societate.
Prin prezența și implicarea activă în viața socială a profesioniștilor contabili, se poate afirma cu deosebită considerație, prin promovarea angajamentului de perfecționare profesională pe tot parcursul vieții, calitatea de expert contabil și contabil autorizat – membru CECCAR, nu poate fi subestimată și este promotoarea înaltelor valori ale profesiei contabile.
Să nu uitam nici măcar o clipă, o maxima pe care eu o apreciez foarte mult: “Succesul înseamnă să continui atunci când toți ceilalți au renunțat!”
Voi încheia urând multă sanatate, putere de muncă, optimism și un calduros “La Multi Ani!” tuturor colegilor, de Ziua Națională a Contabilului Român. Să dea Dumnezeu sa ne reîntâlnim în fiecare an, mai mulți, mai sănătoși, mai prosperi și mai uniți.

Președinte Filiala Gorj CECCAR, Ec. Mariana Somnea