
Descoperirile făcute în Peștera Cioarei din satul Boroșteni, comuna Peștișani, după săpături și cercetări arheologice care au durat peste 22 de ani, îi aduc profesorului universitar doctor Marin Cârciumaru titlul de ”Cetățean de Onoare al comunei Peștișani”.
„La inițiativa primarului COSMIN PIGUI decernarea oficială a acestui titlu a avut loc într-un cadru festiv vineri , 4 octombrie 2024. În sală s-au aflat și câțiva localnici care, copii fiind la vremea respectivă, au participat la săpăturile din peșteră.
Povestea descoperirilor de la Peștera Cioarei
Peștera CIOAREI aflată pe teritoriul comunei PEȘTIȘANI reprezintă locul celei mai importante descoperiri arheologice-aici s-a găsit una dintre cele mai vechi aşezări umane din Europa.
Arheologii au descoperit în Peștera Cioarei urme ale existenței umane vechi de aproximativ 50.000 de ani, aici găsindu-și refugiu Omul de Neanderthal şi, ulterior, Homo Sapiens. Săpăturile au scos la lumină, printre altele, unelte, fragmente de ceramică și chiar și podoabe realizate din oase sau roci.
“Au fost descoperite mari cantități de ocru, împreună cu recipiente cu urme de ocru, mai cu seamă în interiorul lor. (…) Ele reprezintă unele dintre cele mai vechi recipiente descoperite până acum în paleoliticul din întreaga lume. Vârsta lor e chiar mai mare de 50.000 de ani”, afirmă prof.univ. dr. Marin Cârciumaru. Într-o lucrare de specialitate, acesta menționa că nu este exclus ca în peștera Cioarei să existe ocru cu o vechime de peste 80.000 de ani.
Cronologia absolută a locuirii paleolitice din Peştera Cioarei, bazată pe datări 14C la prestigiosul laborator din Groningen, depăşeşte la unele mostre 50.000 de ani.
Peștera se află situată în munții Vâlcan, la circa 350 metri altitudine absolută şi 30 de metri altitudine relativă faţă de pârâul Bistricioara, afluent al Bistriţei. Din punct de vedere al suprafeţei are 27 de metri lungime, şapte metri lăţime, ocupând o suprafaţă de 85 metri.
Peștera Cioarei este monument istoric clasificat GJ-I-s-A-09125(RAN: 81200.01).
În Peștera Cioarei de la Boroșteni au fost descoperite podoabe, obiectele și craniul de urs care se găsesc expuse în cadrul Muzeului Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște.
Artefactele găsite în Peștera Cioarei fac parte, în mod cert, din patrimoniul arheologic universal. Acestea sunt cele mai vechi marturii din lume privind simbolismul omului de Neanderthal, reprezentate prin recipientele pentru prepararea ocrului si o geoda vopsita cu ocru de peste 50.000 de ani.
Domnul profesor Marin Cârciumaru, născut în 1941, deține un cv impresionant după o viață dedicată cu pasiune arheologiei. Am ales să redăm aici doar câteva detalii din cv-ul domniei sale.
Premiul „Vasile Pârvan” al Academiei Române, în anul 1981, pentru cartea „Mediul geografic în pleistocenul superior şi culturile paleolitice din România”;
Ordinul Meritul pentru Invăţământ în grad de Comandor, prin decretul Preşedintelui României nr. 1.097/2004;
Membru permanent în Colegiul de coordonare al Asociaţiei de Geomorfologie a Academiei Române;
Premiul de Excelenţă al Patrimoniului Naţional pe anul 2006, pentru ansamblul operei şi contribuţia deosebită la studiul istoriei noastre străvechi, conferit de Asociaţia Română pentru Patrimoniu imobiliar-cultural-istoric, pe anul 2006;
Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest Timişoara 2009
Doctor Honoris Causa al Universităţii Valahia din Târgoviște 2014
Membru Emerit al Acadeiei Internaționale de Preistorie și Protoistorie (cu Sediul la Paris).
Director al contractului de cercetare finanţat de Academia Română pentru Cercetările arheologice din peştera Cioarei-Boreşteni, pe anii 1993-1995
1998-2000 Prodecan al Facultăţii de Stiinţe Umaniste din Universitatea
« Valahia » din Târgovişte
2000-2002 Decan al Facultăţii de Stiinţe Umaniste din Universitatea « Valahia » din Târgovişte
2002-2008 Prorector la Universitatea « Valahia » din Targoviste
2005-2007 Profesor invitat al Universitatii Bordeaux I (Franta)
2006-2007 Profesor invitat al Universitatii din Liège
2008-2010 Profesor invitat al Instituto Politecnico de Tomar (Portugalia)
Director al Centrului de Cercetare „Preistorie, arheologie interdisciplinară şi conservarea patrimoniului cultural mobil şi imobil” de tip C (2001-2005) şi de tip B începând cu 2.06.2005.
2008-2010 Director al Şcolii doctorale din Universitatea „Valahia” din Târgovişte.
2001-2012 Director al Centrului de Cercetare „Preistorie, arheologie interdisciplinară şi conservarea patrimoniului cultural mobil şi imobil” de tip C (2001-2005) şi de tip B începând cu 2.06.2005
Pe lângă cercetarea arheologică, prof. Marin Cârciumaru s-a dedicat și activității didactice, pe care o continuă cu dăruire și în prezent, formând generații întregi de arheologi.
Ca activitate ştiinţifică dl. prof. univ. dr. Marin Carciumaru are peste 222 de lucrări ştiinţifice publicate din care:
24 de cărţi (3 apărute în străinătate) ;
Peste 250 de articole şi studii ştiinţifice (din care mai mult de 30 publicate în străinătate, 47 în reviste ale Academiei Române etc.)
155 de comunicări ştiinţifice din care 25 prezentate la manifestări ştiinţifice internaţionale.
Premii şi recunoaşteri internaţionale ale activităţii ştiinţifice
Membru al „International Société Préhistorique Ariège-Pyrénées” din Franţa;
Member Since 2001 of The American Biographical Institut, has been chosen
for distinguished standing and has been confered with an Honorary appointment
to THE RESEARCH BOARD OF ADVISORS;
Membru al „International Geological Correlation Programme –
Paleohydrological change in the Last 15.000 years”;
Membru al Comisiei de studiu paleobotanic al zonei euro-siberiene;
Membru al I.N.Q.U.A. (Uniunea Internaţională de Studiu a Cuaternarului);
Inclus în WHO’s WHO în Romania ;
Inclus în WHO’s WHO în Istorie, SUA”, se arată pe pagina DiscoverPestisani.
