Primul cutremur de 5,3 grade pe scara Richter în Gorj

Un cutremur de 5,3 grade pe scara Richter a avut loc luni, 13 februarie 2023, în judeţul Gorj, seismul fiind resimţit şi în judeţul Hunedoara. La primul apel nu au fost semnalate pagube materiale sau victime dar târgujienii s-au speriat și au ieșit pe străzi. E primul cutremur de asemenea intesitate produs în această zonă.

Evenimentul s-a produs la ora 16:58, epicentrul fiind localizat în comuna Runcu, judeţul Gorj, la o adâncime de 10 km, la o distanţă de 12 km de municipiul Targu Jiu. Locuitorii  judeţului Gorj au resimţit puternic miscarea seismică și au semnalat pe rețelele de socializare panica ce i-a cuprins.

„Cutremurul a fost urmat de 2 replici de 2,4 grade pe scara Richter la o adâncime de 5 km și de 3.0 grade pe scara Richter la o adâncime de 15 km. Ambele replici au avut epicentrul în aceeași zonă seismică (Oltenia, județul Gorj)“, a informat ISU Gorj.

Mașinile salvatorilor au efectuat misiuni de recunoaștere după producerea seismului în Târgu Jiu și în alte zone învecinate pentru liniștirea cetățenilor.

Seismul cu magnitudinea 5,2, produs luni după-amiaza în judeţul Gorj, a fost urmat, până acum, de trei replici, cu magnitudini de 2,4, 2,8 şi 3,4 pe Richter, potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).