Lumea nu va mai fi la fel!

Auzim asta din timpul pandemiei și cred că toți ne-am dorit sau vrem să fie vorba doar de o expresie și nu de realitatea imediată. Din nefericire, din pandemie am dat într-un nou război mondial și cine știe câte crize globale  ne mai așteaptă. E foarte posibil ca epoca democrației consolidate și a bunăstării materiale  specific țărilor  din  Europa Apuseană să fi apus  sub loviturile unor interese globaliste. La acest moment încă ne mai putem pune semne de întrebare public  dar vedem cu fiecare zi ce trece că toată presa ne livrează aceeași marfă, de la dictatura vacciniștilor în pandemie la propaganda pro-război  venită dinspre SUA. Așa se face că dacă acum câțiva ani investeam resurse importante ale Planetei pentru un viitor mai sigur în domeniul mediului, erau campanii media bine orchestrate în acest sens, astăzi băgăm sume uriașe în mașina de război  și nimeni nu își pune nici măcar întrebări. Unde or fi dispărut ong-urile de mediu și de ce oamenii de știință nu ne spun, societatea de consum e deja anesteziată, că mergem într-o direcție greșită?Să fim noi defecți cei care vrem pace în Ucraina?

Se încearcă o resetare la nivel mondial, prima încercare vizibilă fiind pandemia, în care Planeta să aibă o poziție unitară. Până acum proiectul a eșuat, într-o primă etapă din vina președintelui Trump care nu făcea parte din schemă și apoi din pricina faptului  că încă există Rusia și China cu politici diferite de majoritate. Chiar dacă la prima vedere convergența politică mondială  ar putea aduce progres, știm însă că unanimitatea poate duce la dictatură. În momentul când Volodimir Zelenski, liderul Ucrainei,  se răstește la liderii europeni și le dă ordine,  el știe că aceștia nu au nici o putere. Europa pare acum culpabilă cu Moscova, popoarele europene acceptă privațiuni enorme în numele unei libertăți care și-au pierdut-o, și bănuim că este doar începutul. Cel puțin din punctual de vedere al resurselor nu s-a schimbat decât furnizorul! Europa a pierdut Primul Război Mondial pentru că nu a avut resurse să gestioneze pacea, a pierdut Al Doilea Război Mondial pentru că Rusia Sovietică înarmată de Aliați s-a dovedit prea puternică în spatele ”cortinei de fier” și este pe cale să piardă și a treia încleștare mondială pentru că nu face parte dintre beligeranți.

Tot ce se întâmplă azi în lume pare să aibă un singur vinovat, Putin. Francezii sau spaniolii nu au voie să iasă în stradă să își strige nemulțumirile față de modificarea sistemelor de pensii că fac jocul lui Putin. Tot ce se întâmplă în Europa, cheia ”bun” sau ”rău” fiind irelevantă, are un singur autor, președintele Rusiei. Desigur, nu trebuie ignorat ”dictatorul” de la Kremlin, dar dacă ar avea puterea și influența care i se atribuie  în imaginarul colectiv ar fi fost de ceva vreme la Paris sau Berlin. Dictatorul rus e pus doar într-o vitrină pentru a speria masele, rușii sunt incapabili să revină la puterea de odinioară. Până la urmă fiecare popor va dormi cum își așterne dar noua ordine mondială sau ce va fi aceasta ar putea să nu ne aducă doar lapte și miere. Comunismul a eșuat din cauza faptului că nu a ținut cont de oameni și de dorințele lor, de ce nu s-ar întâmpla la fel și cu globalismul? Și apropo, dacă nu v-ați lua salariile de luni de zile și nu puteți ieși nici în stradă că…Putin, situația de acum din Republica Moldova, ați mai crede în cai verzi pe pereți?