Prime de Paşte ale minerilor şi energeticienilor urmate de disponibilizări

Deşi suntem în criză, unităţile miniere şi cele energetice plătesc primele de Paşte, acestea fiind prevăzute în contractele colective de muncă. Întrucât cererea de cărbune şi energie este scăzută, administraţiile, de comun acord cu sindicatele, au decis şi prelungirea minivacanţei de Paşte, angajaţii urmând să-şi ia zile de concediu, recuperări sau concediu fără plată. Există însă şi o veste proastă, pentru aceştia, după sărbători, încep disponibilizările.

Minerii scot cărbune, care arde în depozite, neexistând cerere pe piaţă
Minerii scot cărbune, care arde în depozite, neexistând cerere pe piaţă

Ortacii Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia ( USMO), vor primi, cu ocazia sărbătorilor de Paşte, prime în valoare de 400 lei fiecare, constând în tichete cadou.
Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari sunt mai generoase cu primele de Paşte, energeticienii primind tichete cadou în valoare de 600 de lei .
Reprezentanţii societăţilor energetice spun că nu puteau renunţa la primele de Paşte, bonificaţiile fiind prevăzute în contractul colectiv de muncă, negociat cu sindicatele.

Paşte prelungit
Aproximativ 6.500 de mineri din Oltenia ( din cei cca 9000 ), vor intra în concediu de odihnă în perioada 18 aprilie-3 mai 2009. Majoritatea lucrează la producţia de cărbune, cei de la livrări urmând să-şi desfăşoare activitatea în mod normal.
Viorel Temelescu, vicepreşedintele USMO, a declarat că sindicaliştii împreună cu administraţia Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia ( SNLO ) au luat această decizie din cauza cererii reduse pentru cărbune, depozitele fiind arhipline.
Şi energeticienii au libere după Paşte din recuperări sau concediu de odihnă. Constantin Mitrescu, preşedintele Sindicatului Liber Energia Rovinari a declarat că: ” La Complexul Energetic Rovinari

Administraţiile din complexurile energetice anunţă reduceri de personal
Administraţiile din complexurile energetice anunţă reduceri de personal

am convenit cu administraţia, ca zilele de 20 şi 21 aprilie să fie libere, conform contractului colectiv de muncă, cu ocazia sărbătorii Paştelui, iar zilele de 22, 23 şi 24 aprilie, care mai rămân din săptămână să fie libere din recuperări. Cei care nu au recuperări, îşi vor lua libere din concediul de odihnă.”

Măsuri anti- criză
SNLO se pregăteşte, ca măsură anti-criză, să disponibilizeze, până la sfârşitul lunii mai 2009, 600 de salariaţi, aceştia urmând să primească salarii compensatorii. Şi în energie se aşteaptă disponibilizări. Complexul Energetic Rovinari va trimite acasă 50 de oameni, iar Complexul Turceni 75.

One Comment on “Prime de Paşte ale minerilor şi energeticienilor urmate de disponibilizări”

Comments are closed.