Primarul Pîrvulescu, „la vânătoare” de ilegaliști

Primarul de Stănești „a găsit ac de cojocul” celor care nu-și plătesc amenzile și a celor care poluează
Primarul de Stănești „a găsit ac de cojocul” celor care nu-și plătesc amenzile și a celor care poluează

Primarul comunei Stănești, Vasile Pîrvulescu, s-a gândit să folosească o metodă originală de a-și face lucrările în localitate, fără să-l coste prea mulți bani. Astfel, acesta vrea să propună consiliului local ca toate amenzile locuitorilor, care se ridică la aproape 3 miliarde de lei vechi, să fie transformate în zile de muncă în folosul comunității. De asemenea, acesta folosește și alte metode de a-i determina pe cetățeni să fie corecți. Îi pune să plătească curățarea locurilor în care aruncă necontrolat deșeuri, iar pentru a-i surprinde asupra faptei a constituit o echipă de voluntari care filmează și fotografiază pe cei care încalcă legea.
Vasile Pîrvulescu vrea să caute o metodă pentru a recupera banii din amenzi, care sunt, aprope, echivalentul bugetului localității Stănești pentru un an de zile. Iar dacă nu poate face asta în numerar, primarul spune că cea mai bună soluție este de a transforma amenzile, care stau neplătite, în zile de muncă, cu acordul consiliului local și la decizia instanțelor de judecată: „Instanțele au dat valoare unei zile de muncă în folosul comunității cam la 100 de lei. Iar cum noi avem de recuperat bani din amenzi de aproape 300.000 lei, adică trei miliarde de lei vechi, asta înseamnă cam 3000 de ore de muncă în folosul comunității, prestate de cei care au amenzi și nu vor sau nu pot să le plătească. Iar unii dintre ei sunt meseriași, putem face cu ei reparații și renovări la școli, la primărie, sau la alte obiective publice, iar cu cei care nu se pricep în domeniul construcțiilor putem face șanțurile, sau alte lucrări care nu necesită personal calificat.”

Sancțiuni pentru poluarea mediului

Și pentru cetățenii care nu vor să înțeleagă că trebuie să depoziteze deșeurile doar în locuri special amenajate primarul comunei Stănești are o soluție de a-i lecui. Acesta a găsit soluții de a-i depista și îi pune să aleagă între o amendă de la 3.000 până la 10.000 de lei și curățarea locului în care au aruncat gunoiul. Pentru a afla cine aruncă deșeurile menajere pe albiile râurilor și la marginea satelor, Pârvulescu are, de asemenea, metode originale: „Am luat sacii găsiți pe marginea drumului, i-am desfăcut și am găsit în ei chitanțe sau alte hârtii aruncate pe care se afla numele celor care i-au aruncat. De asemenea, am format o echipă de voluntari care filmează și fotografiază pe cei pe care îi surprind aruncând gunoaiele, după care aceștia sunt puși să curețe zona, sau preferă amenda. Nu fac asta pentru că vreau să fiu dur cu oamenii, dar dacă nu controlăm acest fenomen, vom lua noi amendă, primăria, iar la instituții aceasta este între 30.000 lei și 100.000 lei, ori nu e normal să văduvim bugetul local al comunității pentru că unii dintre membrii acesteia nu înțeleg că nu trebuie să polueze mediul. Le-am creat facilități, în satele Văleni, Pîrvulești, Alexeni, Vaideei și Obreja am pus eurocontainere pe care le ridicăm săptămânal, iar în celelalte sate am închiriat platforme de transfer, dar oamenilor nu le-am pus nici o taxă, suportă bugetul local costurile. Iar cu toate eforturile pe care le facem, sunt săteni care aruncă gunoiul pe unde apucă și nu e normal să sufere întreaga comunitate din cauza lor.”