Primarul din Bengeşti Ciocadia, acuzat de fraudă

Un cetăţean din comuna Bengeşti Ciocadia, înarmat cu liste de zeci de semnături, îl acuză pe primarul Victor Geogia de fraudă, pentru că nu dă pădurile la oameni. Primarul spune, însă, că omul e supărat că nu mai face parte din comisia locală pentru aplicarea legilor proprietăţii şi că acesta ar fi motivul pentru care instigă oamenii din comună, blocând retrocedarea pădurilor.

victor-geogia-bengesti-ciocadia
Pădurile din Bengeşti Ciocadia, motiv de gâlceavă

Nicolae Stângă este din Novaci, dar are soţia din Bengeşti Ciocadia şi se luptă să-i recupereze pădurea pe care statul a confiscat-o în 1948. Cu toate astea, omul spune că face degeaba drumuri la primărie, că nimeni nu-l bagă în seamă. Mai mult, omul acuză fosta conducere a primăriei că a dat pădurea, ce i se cuvenea soţiei lui, altora, dar nici acum, când a câştigat în instanţă şi a anulat titlurile de proprietate luate de aceştia pe nedrept, actualul primar nu-i dă pădurea: „mă duc la primărie, dar în loc să fiu pus în posesie, să mi se întocmească procesul verbal de punere în posesie, ei îmi arată o hartă pe calculator. De altfel, nu vor decât să tragă de timp, pentru că nu-mi pot da toată pădurea, aşa cum scrie în hotărârea Comisiei Judeţene, întrucât nu le-a fost pusă la dispoziţie de ocolul silvic.”
Contrar spuselor lui Nicolae Stângă, primarul comunei Bengeşti Ciocadia, Victor Geogia, spune că ar da pădurea, dar n-are cui: „Vă spun eu care e adevărul. Dumnealui e nemulţumit că oamenii din sat nu l-au mai ales să facă parte din comisia locală şi spune că nu vrea pădurea din cauza asta. A fost invitată soţia dânsului de mai multe ori să vină la primărie. Avem proces verbal întocmit de comisie că au anunţat-o telefonic că e aşteptată, dar n-a venit, deşi a fost aşteptată până la ora 11.00. Le-am trimis acasă şi adresă să ne comunice când vor dumnealor să vină. Nici la asta nu ne-a dat răspuns. I-a spus cineva din primărie, care e rudă cu el, să vină să-i dăm pădurea, dar a zis că nu vine, pentru că nu-i trebuie.”

Acuzaţii de fraude
Potrivit memoriului adresat redacţiei noastre de Nicolae Stângă, angajaţi şi foşti angajaţi ai Primăriei Bengeşti Ciocadia se fac vinovaţi de fraude: „Fraudarea retrocedării pădurilor la Bengeşti Ciocadia a avut ca autori principali pe fostul primar, Răduţ Valentina, cu ocazia aplicării Legii 1/2000, pe primarul Geogia Victor, cu prilejul aplicării Legii 247/2005 şi, în ambele etape menţionate, pe fostul secretar Bistreanu Victor. Procedura prin care s-a produs fraudarea în discuţie a constat, în ambele etape menţionate:  în invalidarea ilegală frauduloasă a 826 (75%) din cele 1099 de cereri analizate în anul 2000 şi a 735 (91%) din cele 810 cereri analizate în anii 2005- 2006, cereri depuse de cetăţeni pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere ce le-au fost confiscate în 1948;  în refuzul aprioric asumat şi continuat timp de 5 ani la peste 10 ani de a pune în posesie pe vechile amplasamente a circa 100 de cetăţeni, validaţi să-şi redobândească terenurile forestiere confiscate.”
Primarul ţine contră
Primarul Victor Geogia are şi de data asta contraargumente la acuzaţiile lui Nicolae Stângă. Acesta spune că cei care nu au fost validaţi nu au avut acte de proprietate, iar el nu a aplicat proba cu martori, pe motiv că asta nu e de competenţa lui: „Nici la instanţă nu se mai ia în considerare, de ce trebuie s-o iau eu. Domnul Stângă vrea să dăm pădurile fără acte, la rând , la toţi care cer. Ne-a şi reclamat pentru asta la parchet, dar o să fac şi eu acelaşi lucru. O să-l reclam la parchet pentru fals, pentru că există cel puţin 15 oameni de pe listele lui care spun că ei nu au semnat aşa ceva. Am zis să-l las, că e om învârstă, dar dacă se tot ţine de noi şi ne blochează retrocedările, o s-o fac şi eu.”
Oricum, primarul spune că nu există în comună atâţia proprietari de toţi, cât spune cetăţeanul că ar fi nedreptăţiţi. De asemenea, Geogia susţine că el a dat pădurile la aproape toţi cetăţenii care au avut dreptul şi că mai are puţin şi încheie retrocedările de păduri la Bengeşti Ciocadia. Cine are dreptate, poate parchetele sau instanţele de judecată să afle…

One Comment on “Primarul din Bengeşti Ciocadia, acuzat de fraudă”

  1. Un hot mai mare ca acest primar, mai rar se gaseste. Daca tot faceti un act de cercetare jurnalistica mergeti la Tribunal si Parchet sa vedeti cate dosare are, este si condamnat la inchisoare cu suspendare tot pentru nerespecarea legii. Cat despre secretarul bortos, s-a exclus singur dupa ce a fost judecat si condamnat, eliberat ulterior pe motive medicale. Haideti sa facem o cercetare laborioasa sa vedem cine pe cine incita, domnul din Novaci sau domnul Primar?

Comments are closed.