Prețuri reglementate la energia electrică până în 2025

contor-curent

Guvernul menține plafoanele pentru populație și introduce prețuri maxime pentru producătorii care vând energie, valabile, de la 1 ianuarie anul viitor până în martie 2025.

Potrivit noii ordonanţe de urgenţă adoptate săptămâna trecută de Executiv, marii consumatori industriali vor plăti un leu și 30 de bani per kilowatt oră.

Prin această ordonanță de urgență, Guvernul asigură cadrul de achiziție a energiei pentru a asigura populația, dar și competitivitatea produselor românești. Guvernul a stabilit o modalitatea de achiziție la un preț unic al energiei electrice. În momentul în care producătorii vor vinde energie electrică o vor face către OPCOM, iar acesta o va vinde în continuare frunizorilor. Prețul este stabilit la 450 de lei pe megawatt. Pănă acum OPCOM vindea energie electrică cu prețul de 2000-3000 de lei pe megawatt. Prin acest act normativ se reglementează parțial piața de energie din România, 80% va fi reglementată astfel deoarece 80% din energia necomercializată va trebui vândută la acest preț unic de 450 de lei.

Guvernul va menţine preţul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de Kwh pe lună, 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kWh pe lună, urmând ca acei consumatori care depăşesc pragul de 255 Kwh consum lunar să plătească 1,3 lei pe Kwh, a declarat premierul Nicolae Ciucă. Aceste praguri de plafonare stabilite pentru consumatori vor fi reglementate în Parlament prin amendamente