Ne pregătim de austeritate cu pușculița statului plină?

Cornel ŞomâcuÎn aceste zile se pune la cale o uriașă operațiune de manipulare a românilor potrivit căreia nu se poate să ne fie mai bine în perioada următoare decât dacă un anumit partid vine la guvernare și ar putea, în imensa lui “generozitate”, să arunce niște firimituri și celor care merg la urne să dea cu ștampila. Pentru români, bugetari sau lucrători în sectorul privat, contează mai puțin care ar fi partidul care să facă mișcările ci măsurile în sine, doar că acestea trebuie oprite. Ne-o spune cu subiect și predicat un obscur senator liberal , care zice că rectificarea bugetară, codul fiscal şi legea salarizării bugetarilor sunt date de PSD doar că să pună în dificultate PNL. În traducere liberă, Cotroceniul și matusalemicul guvernator BNR au ca unică misiune la acest moment blocarea acestor legi care ar îmbunătăți nivelul de trai al românilor.
Cine crede că scenariul este nou în România să își aducă aminte de anul 2010 când s-a experimentat pe populație o necruțătoare reducere a veniturilor pentru a se face bani, sute de milioane de euro, pentru retrocedări la clientela de partid portocalie. Și acum, deși nu au încă guvernarea, liberalii par să se îndrepte spre tactica pământului pârjolit și austeritate pentru toată țara. Senatorul liberal de care vorbeam mai devreme se și plânge că PNL-ul va trebui să aplice legile aprobate de Guvern deși nu sunt bani. Întrebarea logică și legitimă ar fi de ce vrea PNL-ul la guvernare dacă nu poate aduce bunăstarea românilor?Sau, şi mai direct, de ce nu este lăsat PSD-ul să îşi rupă gâtul dacă nu va putea duce la bun sfârşit cele propuse?
Indiferent de simpatiile politice, românii ar trebui să înțeleagă că au drepturi și că politicienii sunt la dispoziția lor și nu invers. Cu alte cuvinte, dacă cineva vrea puterea-PSD să o păstreze, PNL să o acceseze-trebuie să facă ceva pentru cei aleși și nu doar să își tragă salarii mari pentru demnitari. Prin Europa se întâmplă aceste lucruri, adică politicienii care nu aduc măsuri favorabile cetățenilor nu au ce căuta. Austeritate este un cuvânt deja hulit în Europa. Nu cred că sunt prea mulţi cetăţeni din cei cu salarii mici şi cocoşaţi de preţuri, milioane în România, care să accepte placa că dacă scădem acum TVA o să avem probleme în 2018-2019. Şi asta mai ales când artizanul reducerilor sângeroase din 2010 a ieşi iar la iveală!
Iniţiativa Guvernului se bazează pe două constante, încasări mai mari la buget tot pe reforme şi scăderea investiţiilor, blocate de ceva vreme de DNA. Şi atunci, dacă avem banii, de ce să nu facem ce e bine?