Posibil criminal în serie, arestat pentru furt

Loading

O bătrână din Ţicleni a murit în noaptea de 31 ianuarie- 1 februarie 2011, mutilată, iar alta a fost bătută, principalul suspect fiind Gheorghe Avram, consătean al lui Marcel Ţundrea, pe care acesta din urmă l-a acuzat tot timpul că e autorul crimei şi violului pentru care el a făcut puşcărie. Avram a fost reţinut la câteva ore după ce cele două bătrâne au devenit victime, cea care trăieşte recunoscându-l, chiar, pe agresor, dar poliţia l-a reţinut doar pentru furt, dovedindu-se că el a furat o maşină, ce a fost găsită la câteva sute de metri de locul unde erau femeile.

Gheorghe Avram n-a vrut să facă declaraţii la ieşirea de la audieri
Gheorghe Avram n-a vrut să facă declaraţii la ieşirea de la audieri

Cele două bătrâne sunt din satul Tunşi, oraş Ţicleni, iar despre cea care a fost omorâtă se spune, chiar, că a fost concubina lui Gheorghe Avram, după cum a declarat Ion Fugaru, fost viceprimar al oraşului Târgu Cărbuneşti, care a fost poliţist şi chiar a participat la cercetări în cazul Ţundrea. Procurorii confirmă doar faptul că Gheorghe Avram a locuit un timp la femeie şi se pare că acesta i-a făcut o vizită chiar cu o zi înainte de audierea ce trebuia să fie marţi, 1 februarie 2011, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Procurorul Marius Iacob – şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, venit special la Târgu Jiu pentru a audia în cazul Ţundrea atât pe Avram cât şi pe poliţiştii şi procurorii care s-au ocupat de caz, îl aştepta la audieri, dar acesta nu a mai ajuns. El a fost reţinut de poliţiştii de la Ţicleni pentru furtul maşinii pe care a condus-o fără permis şi a răsturnat-o într-un şanţ. El a fost prezentat, apoi, Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu  Cărbuneşti, cu propunerea de arestare preventivă. Oricum, procurorii se aşteptau ca Avram să se sustragă de la cercetări, pentru că, aşa cum a declarat procurorul şef Marius Iacob, el a mai fost citat la Parchetul Înaltei Curţi şi a refuzat să se prezinte.

Marcel Ţundrea n-a trăit să-l vadă din nou pe Avram în cătuşe
Marcel Ţundrea n-a trăit să-l vadă din nou pe Avram în cătuşe

Prescripţie, sau nu?
În cazul Ţundrea, care a făcut 12 ani de închisoare pentru că ar fi violat şi omorât în 1993 o fată de 13 ani din satul său, Pojogeni, aparţinător oraşului Târgu Cărbuneşti, s-a stabilit, până la urmă, de către instanţele de judecată, că a fost nevinovat atât în cazul violului cât şi al crimei. Ţundrea a fost achitat pentru acuzaţia de viol, iar magistraţii au decis să redeschidă dosarul în care acesta a fost acuzat de crimă. Procesul lui Marcel Ţundrea urma să fie reluat la Braşov, primul termen fiind stabilit pentru 24 ianuarie 2007. Bărbatul a murit însă în 18 ianuarie 2007, cu câteva zile înainte de a împlini 57 de ani. Acum, s-a deschis un nou dosar, în cazul fetii despre care iniţial s-a stabilit că a fost victima lui Marcel Ţundrea, dar se pune problema dacă nu intervine termenul de prescripţie a faptei. Monica Macovei a propus, însă, schimbarea Codului Penal, pentru ca faptele de crimă şi executarea pedepsei pentru ele să nu se mai prescrie. Până una, alta, însă, trebuie respectată legislaţia actuală. Iată ce a declarat Monica Macovei în legătură cu asta, pentru România Liberă: „Această prescripţie se aplică pentru cazurile pentru care s-au început cercetările. Pentru cele pentru care nu s-a făcut nici o cercetare în ceea ce priveşte uciderea de persoane se aplică termenul de 15 ani, pentru cele pentru care s-au început cercetări, iar unele sunt pe rolul instanţei, termenul este de 15 ani plus jumătate din acest termen: în total, 22 de ani şi jumătate. Aceasta este prescripţia speciala care mai există în lumea civilizată doar în Romania si Bulgaria”.
În situaţia lui Gheorghe Avram, termenul de prescripţie e foarte important, mai ales că el este bănuit şi de alte crime din Pojogeni, care au avut loc după ce Ţundrea a intrat în puşcărie, iar pentru una chiar a fost condamnat, ajungând, chiar, în aceeaşi celulă cu Marcel Ţundrea.