Ponta îl acuză pe Băsescu că-i face dosare

Gorjenii sunt din ce în ce mai interesați de lupta președinte-premier, acum că deputatul de Gorj Victor Ponta conduce Guvernul României. Iar ultima bombă, aceea a plagiatului, agită spiritele în toată țara. Primul ministru a venit cu explicații într-o conferință de presă, marți, 19 iunie 2012, spunând că cea mai mare vină ce-i poate fi adusă e aceea că nu a citat sursele în pagini, ci doar în bibliografie, dar că de plagiat nici nu poate fi vorba. El dă vina pe Traian Băsescu, pe care-l acuză că fabrică dosare.

Premierul Victor Ponta acuză pe Traian Băsescu de metode securiste
Premierul Victor Ponta acuză pe Traian Băsescu de metode securiste

Victor Ponta consideră că președintele Traian Băsescu ar trebui să-și exercite prerogativele, nu să strice imaginea României exact în momentele în care el se străduiește să crească șansele de cooperare cu alte țări: ”Eu eram ieri la Viena, unde cred că am făcut o vizită extrem de utilă în calitatea mea de prim-ministru, pentru a discuta şi cu cancelarul Austriei, cu preşedintele, probleme de politică europeană şi politică bilaterală, dar şi cu marile companii care investesc în România. Între timp, preşedintele Băsescu şi prietenii domniei sale se ocupau de teza mea de doctorat.”
Premierul nu se consideră vinovat de plagiat, pentru că a trecut în bibliografie numele autorilor de la care e acuzat că ar fi furat: ”Am întrebat profesori mult mai buni decât mine şi înţeleg că singurul reproş care mi se poate aduce este faptul că nu am pus în subsolul paginii autorul, ci l-am pus la sfârşit, ca bibliografie. Dacă aceasta este o greşeală sunt gata să mi-o asum şi să plătesc pentru ea, bineînţeles, dar în niciun caz atâta timp cât sunt aici toţi autorii, trecuţi la bibliografie, nu se poate vorbi de intenţia mea de a-mi asuma ceea ce au făcut alţii.”
Interesant este faptul că unul dintre cei care spune revista Nature din Marea Britanie că ar fi fost plagiat este chiar profesorul care a făcut prefața la teza de doctorat a primului ministru, deci se presupune că a citit-o și a considerat-o în regulă, odată ce a apreciat-o pozitiv: ”Cel de care sunt acuzat că i-am plagiat o lucrare, domnul ambasador Ion Diaconu, este cel care a scris – şi îi sunt recunoscător pentru asta – o prefaţă extrem de elogioasă la lucrarea mea de doctorat” spune Victor Ponta ca argument suprem.

Traian Băsescu nu răspunde acuzațiilor lui Victor Ponta că ar fi în spatele acuzațiilor de plagiat
Traian Băsescu nu răspunde acuzațiilor lui Victor Ponta că ar fi în spatele acuzațiilor de plagiat

Băsescu tace
Deși premierul Victor Ponta îl acuză pe președintele Traian Băsescu că e vinovat de acuzațiile apărute în revista Natura, acesta nu a răspuns acuzațiilor în nici un fel până la închiderea ediției. Ponta spune, însă, că cel care a fost ”sursa anonimă” a revistei britanice este Daniel Funeriu, consilierul președintelui, care a avut, anterior, colaborări cu revista respectivă.