Poetul este un rege și i se cuvine un tron!

171 ani de la nașterea lui Mihai Eminescu – Ziua Culturii Naționale

Evenimentele organizate de CJCPCT Gorj pentru data de 15 ianuarie 2021 debutează la ora 10,00 cu vernisarea unei expoziții la Sala „Florin Isuf”. În cadrul expoziției puteți vedea icoane semnate de soții Ana și George Ecovescu și de către Larisa Mutu Mindoiu, lucrări de grafică ale lui Florin Preda Dochinoiu. Curatorul expoziției, Teodor Dădălău spune că la capitolul pictură vor expune Gelu Costea, Florin Hutium, Luminița Fuiorea și Maria Stoian.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează mai multe acțiuni vineri, 15 ianuarie 2021, începând cu ora 11.00, în incinta Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din municipiul Târgu Jiu. Începând din 2011, de ziua nașterii lui Eminescu pe 15 ianuarie, este sărbătorită și „Ziua Culturii Naționale”.

Evenimentul debutează la teatru cu lansarea unei cărți semnate de Cristina Teodora Ciobanu , „Fluturi în asfalt”, o carte apărută la editura Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Târgu Jiu, 2020. Și Ion Cepoi, managerul CJCPCT Gorj își lansează cartea „Romanțe pentru prea târziu”, editura Revers, Craiova, 2020. Prezintă: Ion Popescu Brădiceni.

Teodor Dădălău își lansează albumul „Tu și Eu despre Eu”, editura CJCPCT Gorj, 2020, album care conține fotografii din colecția personală a lui. Artistul plastic, Cornel Vana spune că „Doi ochi luminați, pregătiți să vadă prin lentilele aparatului de fotografiat, momentele solemne fie din viața mineritului ori neprețuit omagiu adus câmpului, de oamenii ce muncesc pământul, cam acesta ar fi blitz-ul care-l caracterizează pe Teodor Dădălău.”

Un alt album care va fi lansat este “Polovragi, poarta spre cer”, editura CJCPCT Gorj, 2020. Managerul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi spune despre această localitate din zona de sub munte că „Dumnezeu i-a dăruit acestui loc o aură specială, profundă, predestinându-l să ființeze ca un centru sacru integrator de valori unice și atribuindu-i dramatica povară de a fi el însuși întemeietor de mit, de istorie și de tradiție pe care le-a răsfrânt mai apoi asupra întregii zone din prejurul său. Altfel spus, i-a hărăzit menirea de a fi o POARTĂ SPRE CER!”

Vor fi lansate revista Portal Măiastra, nr. 3-4/2020 și publicațiile Revista Jiului de Sus, nr. 30/2020, Crinul Satelor, nr 35-36, 2020, apărute toate la editura CJCPCT Gorj.

Evenimentul va continua cu un recital de romanțe pe versuri de Eminescu, cu participarea Emiliei Drăgotoiu Nanu, Larisa Cârlugea, Alina Parnescu și Marcel Trăistaru.

Evenimentul “Poetul este un rege și i se cuvine un tron! – 171 ani de la nașterea lui Mihai Eminescu – Ziua Culturii Naționale” se va încheia cu un recital de poezie și muzică folk, cu participarea lui Pompiliu Ciolacu și a lui Grigore Pompiliu Ciolacu. Un omagiu poeziei și lui Eminescu vor aduce actorii Teatrului Dramatic Elvira Godeanu: Cosmin Brehuță, Gia Enache, Mihai Rădulea și Iulian Marinescu. Cei prezenți la eveniment vor putea vedea și proiecția filmului realizat în mai 2020 la Florești, Țânțăreni, film care prezintă trecerea lui Mihai Eminescu prin județul Gorj, după scenariul lui Ion Cepoi, în interpretarea lui Cosmin Brehuță și Gia Enache.

Vă așteptăm cu mare drag la evenimentele organizate în data de 15 ianuarie 2021, cu rugămintea ca cei care ne vor onora invitația să respecte  recomandările pentru spaţii închise. Distanțarea, purtarea măștii de protecție, microfon cu echipament de protecție sunt până la urmă măsuri care ne fac să avem grijă de sănătatea noastră și a celor din jurul nostru.

Organizatorii evenimentului sunt CJCPCT Gorj și Teatrul Dramatic Elvira Godeanu.

Moderator eveniment: Ion Cepoi

Autor articol: Daniela Gapșea