PNL şi-ar putea pierde funcţiile din administraţia locală

Gorjul, alături de Timiş. Arad şi Hunedoara, este doar unul din judeţele în care coaliţia guvernamentală nu funcţionează la nivel local. Deblocarea negocierilor s-ar putea face pe seama refacerii majorităţilor în consiliile locale şi judeţene, care ar  sacrifica aleşii liberali. În Gorj, dacă solicitările pedeliste  vor fi acceptate, PNL ar pierde funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, deţinută de Radu Angheloiu, şi un număr consistent de viceprimari. Dinspre PDL Gorj se avansează ideea că Vasile Liviu Andrei ar putea fi succesorul vicepreşedintelui liberal la Consiliul Judeţean.

Radu Angheloiu ar putea cădea victimă  înţelegerilor din Coaliţie
Radu Angheloiu ar putea cădea victimă înţelegerilor din Coaliţie

La începutul acestei săptămâni s-a făcut un nou pas în complicarea relaţiilor din coaliţia guvernamentală care şi aşa nu stau pe roze. Se poate spune fără teama de a greşi că membrii celor două partide stau la negocieri cu săbiile pe masă şi abia aşteaptă să îşi spună adio.

Liberalii, victimele conflictului din coaliţie
Dinspre PDL a răzbătut în ultimele zile că mai mulţi lideri de organizaţii judeţene au cerut conducerii centrale să negocieze cu social-democraţii constituirea de noi majorităţi în consiliile judeţene şi locale.
Democrat-liberalii se plâng că este imposibil să conlucreze cu social-democraţii la nivelul administraţiei publice locale în condiţiile în care aceştia continuă să colaboreze cu PNL, în baza unor înţelegeri perfectate încă din perioada alegerilor locale din 2008.
PDL-ul pune neîncheierea protocoalelor judeţene doar pe  împărţirea posturilor descentralizate, înregistrarea acestei stări de fapt înregistrându-se la Arad, Timiş, Gorj, Hunedoara dar şi alte judeţe. Cum premierul Emil Boc a promis să resolve această situaţie, liberalii şi-ar putea pierde funcţiile din administraţie. În judeţul Gorj, liberalii lui Morega ar putea pierde funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean dar şi 14 funcţii de viceprimar la nivelul primăriilor. Funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean revenită PNL Gorj este deţinută de Radu Angheloiu. Mai mult, mai mulţi primari liberali îşi vor pierde majorităţile în consiliile locale la Târgu-Cărbuneşti, Scoarţa, Drăguţeşti, Runcu, Câlnic ş.a. Lierul PDL Gorj, Vasile Liviu Andrei, a declarat presei locale că ia în calcul o asemenea oportunitate.

Prin alegerea ca vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Liviu Andrei şi-ar păstra funcţiile politice
Prin alegerea ca vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Liviu Andrei şi-ar păstra funcţiile politice

Negocieri blocate PSD-PDL
Vineri a avut loc la Bucureşti întâlnirea programată dintre ministrul Economiei, Adriean Videanu şi delegaţiile judeţene ale PSD şi PD-L Gorj, privind rezolvarea diferendelor create la activitatea din minerit şi energie în judeţ. Potrivit unui comunicat al PSD Gorj, în urma discuţiilor purtate, ministrul Adriean Videanu a fost de acord cu anularea ordinului de numire a membrilor C.A. şi A.G.A. la cele trei entităţi economice din Gorj, însă a refuzat să anuleze ordinul de numire a directorilor generali. Atât în consiliile de administraţie cât şi în adunările generale ale acţionarilor, numirea membrilor s-a făcut pe aceleaşi criterii ca în cazul directorilor generali, majoritatea fiind asigurată de democrat-liberali, ceea ce dovedeşte interesul partinic al ministrului şi nicidecum cel al mineritului şi energiei.
Pesediştii gorjeni clasifică această hotărâre ca fiind una injustă, considerând că “toate numirile au fost făcute strict pe criterii politice, fără a fi luată în calcul nici măcar lipsa de performanţă în domeniu a celor care au fost numiţi pe aceste posturi. În acest sens, susţinem în continuare că este nevoie de profesionişti a căror activitate să nu se fi dovedit a fi de calitate îndoielnică sau asupra cărora planează diferite bănuieli privind rezolvarea unor interese personale în dauna societăţilor în cadrul cărora au activat.”