Cătina Tibetană, remediu antic

catina-tibetanaUnul dintre cele mai frumoase şi importante daruri ale naturii, cătina tibetană, este, fără îndoială, o importantă sursă de sănătate, cunoaştere şi întrepătrundere a ştiinţelor.
Cunoscută sub denumirea ştiinţifică de Lycium Barbarum, cătina tibetană este cea mai concentrată plantă în substanţe nutritive din câte există pe pământ.
Lycium este o adevărată comoară naţională pentru China, medicina tradiţională chineză utilizând fructul de aproximativ 2000 de ani. Proprietăţile sale terapeutice erau cunoscute probabil şi mai devreme, după cum indică asocierea plantei în folclorul chinezesc cu primul împărat al Chinei, Shen Nung, părinte al agriculturii şi cunoscător al plantelor medicinale, care a trăit în jur de 2800 î.e.n. Textele antice referitoare la medicina chineză celebrau această plantă pentru larga sa întrebuinţare, inclusiv pentru proprietatea de întărire a forţei vitale a organismului. Oamenii care consumau fructele de cătina tibetană, se pare că nu erau atinşi de boli precum artrita, cancer sau diabet.
Fructul de cătină tibetană, cunoscut sub numele comercial de goji , este practic un concentrat de energie prin conţinutul ridicat de vitamine, minerale, oligoelemente.
Predomină vitamina C, o serie de pigmenţi carotinoidici, un ulei gras, vitaminele B1 şi B2 (de care organismul are nevoie pentru a transforma hrana în energie), vitamina E (care nu a mai fost găsită în nici un fel de fruct pâna în prezent), acid folic, acizi graşi esenţiali (necesari pentru funcţionarea normală a creierului şi sistemului nervos) şi fitosterol, acid nicotinic, o serie de uleiuri volatile.