Piaţa imobiliară gorjeană în cădere liberă

Piaţa imobiliară gorjeană este blocată de mai multe luni, cei care vor totuşi să vândă o fac la preţuri care sunt mai mici cu 30-40% faţă de acum doi ani. Toată lumea aşteaptă o relansare dar pe fondul crizei este aproape de neimaginat. Mai mulţi întreprinzători privaţi care au multe locuinţe pe persoană fizică spun că încearcă să le dea din toamna trecută. Şi terenurile se vând foarte prost.

La Târgu-Jiu nimeni nu vinde şi nimeni nu cumpără locuinţe, toată lumea e în aşteptare
La Târgu-Jiu nimeni nu vinde şi nimeni nu cumpără locuinţe, toată lumea e în aşteptare

Este mai mult ca sigur că pe fondul crizei economice  piaţa imobiliară din judeţul nostru va continua să se prăbuşească, iar preţurile se vor menţine în continuare pe un trend descendent, pe toate segmentele sale. Dacă la Târgu-Jiu aveam în anii trecuţi foarte multe agenţii imobiliare, acestea au dispărut practic în ultimele luni atât din media cât şi fizic. Specialiştii spun că este un blocaj în care vânzătorii aşteaptă ca preţurile să crească din nou iar cumpărătorii au răbdare pentru preţuri bune. Viitoarea impozitare pune o presiune suplimentară pe vânzători.

Preţuri între 20 000 şi 40 000 de euro
Dacă în anii trecuţi piaţa imobiliară gorjeană nu cobora sub 25 000 de euro pentru o garsonieră şi mergea până spre 100 000 de euro apartamentele din zona centrală cu patru camere, acum preţurile au luat-o la vale. Chiar şi ofertele foarte bune, apartamente de două camere noi la 40 000 de euro nu-şi găsesc cumpărător. Cei care vor să vândă au coborât deja stacheta la preţuri de neimaginat şi tot nu găsesc clienţi.
Eliza R. spune că a achiziţionat acum câţiva ani, pe când lucra în Vest, mai multe apartamente pentru vremuri mai grele. A cumpărat în 2007 când preţurile erau aproape de maximum iar acum nu poate vinde deşi are nevoie de bani. Dar iată ce ne spune: “Nu îmi vine să cred că la un apartament de trei camere cumpărat cu 2 miliarde în 2007, cu investiţii de 5-600 000 de milioane, acum nu pot să iau nici jumătate. Am două apartamente la vânzare, în zone diferite, absolut cu toate dotările, încerc să vând de 7-8 luni. Am cerut 1,8, 1,6 şi 1,4 miliarde. Nimeni nu mi-a dat, vine lumea se uită şi pleacă. Ei aşteaptă ca noi să mai lăsăm din preţ, dar cred că le este şi frică de ziua de mâine.”
Alina D., fost deţinător de agenţie imobilară, ne spune: “Nu regret că am închis agenţia, nu am mai vândut nimic din primăvara trecută, cheltuiam bani făcuţi pe nefăcuţi. La Târgu-Jiu preţurile se vor stabiliza într-un final între 60 000 şi 140-150 000 lei , de la garsonieră la apartament. Cine şi-a făcut alte calcule să vândă când încă mai pot da la alte preţuri. E mai avantajos acum să închiriezi decât să vinzi iar de cumpărat bani nu sunt iar creditele se vor obţine din ce în ce mai greu. Iar dacă se umblă la TVA de la 5% la 24 % nici nu se mai pune problema de tranzacţii. Cei care le arde buza vor vinde şi sub aceste preţuri”.