Peșteră nouă, lângă Polovragi

speologieZilele trecute, Asociaţia Hai Hui Târgu Jiu a răspuns invitaţiei lansate de Clubul de Speologie Vulcan Craiova. Împreună, membrii celor două organizaţii au pornit într-o acţiune de cartare şi măsurare a unei peşteri de pe valea Cernei de Vâlcea, în apropierea localităţii Polovragi. Peştera, descoperită de curand de membrii clubului de speologie şi botezată Peştera Rusalii, deşii promite multe ca şi structură, fiind situată la o înălţime considerabilă faţă de nivelul râului, se lasă cu greu descoperită, momentan o lungime de doar aproximativ 60 de metrii liniari putând fi explorată.
După o intrare largă de aproximativ 1 metru şi o gâtuire a galeriei până la 60 cm, urmează un tunel de 6 metri prin care înaintarea se face târâş, înălţimea în această parte a peşterii fiind de doar 40 de centrimetri. După această înaintare greoaie peştera se deschide cu o primă cameră înaltă de 4 metrii, în unele locuri atingând lăţimea de 10 metri.
De aici urmează o coborare lină spre interiorul galeriei unde peştera se desparte în trei drumuiri, cea mai scurtă înaintând spre drepta 10 metri, iar cea mai lungă coborănd spre stânga pe o distanţă de 30 de metri. Din acest punct galeria se înfundă, însă datorită faptului că peştera este inundabilă, preluând apa unui pârâu care a şi format-o, iar în interior, în cadrul celor celor 3 incursiuni ce au avut loc în cavernă, peştera fiind uscată, membrii echipei de exploratori bănuiesc existenţa unei continuări a galeriei către pânza freatică a râului. Aceștia au pus la punct, déjà,  detaliile organizatorice pentru următoarea expediţie de explorare.