Perspective sumbre ale anului electoral 2024

Ne apropiem cu pași repezi de anul electoral 2024,  perioadă  care va afecta România pentru următoarele decenii. Chiar dacă coaliția guvernamentală PSD-PNL încearcă să ne convingă pe noi sau activele de partid că totul va fi bine și va câștiga alegerile, lucrurile par tot mai complicate  și sunt semne că anul 2024  ar putea să ne ducă într-o criză politică. Sunt tot mai multe semne că liberalii își joacă viitorul de partid politic mare după o subordonare fără egal în fața Cotroceniului, în prag de an electoral nu avem un  candidat cu șanse pentru prezidențiale iar aleșii locali sau parlamentari fug atât spre PSD cât și spre AUR.  Dacă PNL-ul va hotărî să lupte, singura soluție rămâne părăsirea Puterii și rebrenduirea în opoziție. Cei care cred că o resetare din exterior cu venirea popularilor europeni la București  este suficientă și decisivă, se îmbată cu apă rece.

Aflat la conducerea Guvernării, PSD-ul pare în cel mai favorabil   moment  politic din ultimii ani. Totul se poate nărui ca un castel de cărți de joc  dacă vom asista la eșecul guvernării pe bani de împrumut. Miza pe electoratul de vârsta a treia este una corectă și de justiție socială dacă ai banii, altfel decizia se poate întoarce ca un bumerang. Situația tensionată din Guvern la aprobarea noii legi a pensiilor ne-a arătat că liberalii știu că nu câștigă electoral din aceasta și alte sincope sunt de anticipat. PSD-ul domină încă sondajele dar vine o iarnă grea  care trebuie gestionată în  parametrii unui deficit bugetar acceptat de Uniunea Europeană  și  cu un război la graniță. Partidul celor trei trandafiri are o mare problemă pe plan intern deoarece ”canibalizarea” PNL prin preluarea masivă a primarilor liberali i-ar putea lăsa fără majoritate guvernamentală. Premierul Marcel Ciolacu încearcă să se transforme într-o locomotivă electorală dar care poate deraia foarte ușor tot trenul social-democrat mai ales că partidul nu se mai poate baza pe bazele sociale de odinioară.

AUR este în poziția favorabilă în care tot ce am spus mai sus  nu poate decât să-i ajute, eșecul guvernării și spargerea Coaliției  fiind doar vești bune pentru un partid care nu a fost la guvernare. Actele de corupție descoperite de Justiție, la comandă mai mult sau mai puțin electorală, lovesc sau vor afecta tot partidele mari  care controlează administrația. Fără greșeli majore și cu avantajul că românii nu se mai lasă manipulați ca odinioară cu pericole inventate,  partidul lui George Simion are șansa de a se transforma a doua forță politică  a țării. Având cel mai probabil în Parlament și partidul lui Șoșoacă, AUR  va fi un partid frecventabil mai ales după ”achizițiile” de dată recentă  a fugarilor din PSD și PNL.  Doar că  AUR trebuie să facă un scor electoral major ca să spere la guvernare și să se alinieze și astrele, o victorie la Prezidențiale a lui George Simion putând fii trecută la acest capitol.

Despre USR și UDMR nu prea sunt noutăți, primul partid este într-o disoluție mai mult decât evidentă iar cel de-al doilea va reveni în Guvern decât în situația în care fără maghiari să nu se poată face majoritatea guvernamentală. 2024  va aduce multe schimbări în politica românească dar nu și clarificări!