IPS Părinte Mitropolit Irineu, șapte ani de la întronizare

Loading

ips-mitropolit-irineuMarți, 28 iulie 2015, de praznicul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, s-au împlinit şapte ani de la întronizarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu în scaunul de Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei.
Părintele Mitropolit Irineu Popa s-a născut în ziua de 16 noiembrie 1957, în localitatea vâlceană Perişani. În anul 1975 s-a înscris la cursurile Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul“ din Craiova, pe care l-a absolvit în anul 1980. A urmat cursurile Institutului Teologic Universitar de la Bucureşti. După absolvirea studiilor universitare, a fost primit în obştea monahală a Mănăstirii Frăsinei, primind numele de Irineu.
În anul 1985 a fost admis la şcoala doctorală a Institutului Teologic din Bucureşti, unde a studiat pe disciplina patrologie. După ce, timp de un an, a urmat cursuri de limbă şi literatură franceză în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Grenoble, şi-a continuat studiile doctorale pe specialitatea teologie dogmatică la Institutul Teologic Ortodox „Saint Serge“ din Paris. Din anul 2005 este doctor în drept civil al Facultăţii de Drept din Craiova. A desfăşurat o bogată activitate didactică ca profesor de istoria Bisericii Universale la Institutul Teologic „Saint Serge“ din Paris, istoria culturii şi civilizaţiei bizantine, teologie morală şi teologie dogmatică la Facultatea de Teologie din Craiova, al cărui decan este din anul 2008.
În data de 6 septembrie 1991 a fost rânduit, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Râmnicului. În 2008, a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei.