O buldo-cupă de deszăpezit… înzăpezită la Logreşti

Utilajul cu care s-ar fi putut face deszăpezirea pe drumurile comunale din Logreşti, (dacă acesta ar fi funcţionat) a devenit mărul discordiei între edilii locali. Viceprimarul Elena Amza îl acuză pe primarul Ion S. Băluţă că nu vrea să-l repare şi plăteşte pe alţii din afară să facă deszăpezirea, primarul spune că utilajul nu poate fi reparat, pentru că e o vechitură cumpărată de fostul primar, Ion N. Băluţă (care îi e văr primar n.r.), cu aproape o jumătate de miliard lei vechi, iar fostul primar spune că va repara el utilajul, la vară după alegeri, pentru că va redeveni primar.

Certurile politice au lăsat logreştenii fără utilaj de deszăpezit
Certurile politice au lăsat logreştenii fără utilaj de deszăpezit

Viceprimarul Elena Amza s-a declarat nemulţumită de modul cum primarul comunei Logreşti a gestionat activitatea de deszăpezire din această iarnă, mai ales că zăpada a ajuns în comună la grosimea de peste 60 de centimetri. Aceasta spune că utilajul primăriei zace defect din 2007 în faţa primăriei, iar conducătorul instituţiei nu a găsit nici o soluţie pentru a-l pune în funcţiune. Iar în toţi aceşti ani a apelat la prestatori, plătind altora din afară pentru acest serviciu.
Primarul Ion S. Băluţă a fost de-a dreptul surprins când a auzit ce acuzaţii i se aduc în legătură cu utilajul: „Această buldo-cupă a fost achiziţionată în 2005 de fostul primar cu suma de 450 milioane lei vechi, de la o societate de second hand şi e aproape de vârsta mea şi a fostului primar. Eram şi eu consilier pe atunci, chiar am votat favorabil să fie cum părat un utilaj, dar fostul primar a fost cel care a decis ce utilaj achiziţionează, pentru că nu a venit apoi să ne prezinte ce utilaj a ales. A fost cumpărată cu modificări la sistemul hidraulic, adică pompa hidraulică nu a fost a lui originală. Nu a funcţionat decât până în anul 2007, iar eu nu am cum s-o repar, pentru că nu se găsesc piese. Am încercat, măcar, să propun vinderea ei la licitaţie, dar s-au opus majoritatea consilierilor locali, iar proiectul de hotărâre n-a trecut la vot.”

Replica fostului primar
Ion N. Băluţă spune că utilajul ar putea fi reparat: „Consiliul local a decis cumpărarea utilajului, e drept că n-a funţionat din 2007, dar o să vedeţi că anul ăsta îl repar eu, după alegeri, pentru că voi fi din nou primar. Vărul meu, actualul primar, nu vrea să folosească nimic din ce am adus eu, ca să arate că nu am nici un merit. E foarte adevărat că noi, majoritatea consilierilor, ne-am împotrivit să vândă utilajul, pentru că l-ar fi dat pe un preţ de nimic. Eu l-aş fi reparat dacă rămâneam primar, dar îl repar anul ăsta, că voi câştiga din nou alegerile.”

Contra- replica primarului
Primarul Ion S. Băluţă spune că singura soluţie e vânzarea utilajului, pe care o va face el, anul ăsta, după alegeri: „Atunci când am venit cu proiect de hotărâre să vindem la licitaţie buldo-cupa, speram ca cu banii de pe ea şi cu un plus să cumpărăm un tractor nou şi să-l dotăm cu plug pentru zăpadă. Acum nici atâta nu mai pot să fac, pentru că o parte dintre domnii consilieri, formând majoritatea, au votat să fie desfiinţat serviciul public, aşa că mecanicul care lucra pe buldo-cupă, făcând parte din acest serviciu, a fost dat afară şi nici altul nu mai putem angaja, că sunt posturile blocate. Aştept alegerile, pe care cu siguranţă le voi câştiga, voi avea şi majoritate în consiliu şi abia atunci voi putea valorifica buldo-cupa.”

Cauze politice
În concluzie, utilajul de la Logreşti trebuie să aştepte alegerile locale, pentru a se şti care va fi soarta lui. Iar pentru a se înţelege de ce doi veri primar se ceartă aşa de tare, trebuie precizat că problema e politică, primarul în funcţie fiind lider la Partidul Social- Democrat, adică de la opoziţie, iar fostul primar de la Partidul Democrat Liberal, adică de la putere.  Ce e mai greu de înţeles e faptul că viceprimarul, Elena Amza, care e din Partidul Naţional Liberal, îl atacă pe primar, deşi, politic vorbind, sunt colegi în Uniunea Social- Liberală. Să nu funcţioneze USL-ul la Logreşti?