Nu e epidemie de gripă, e alertă epidemică

România se află în cea de a treia săptămână a creșterii numărului cazurilor de infecții respiratorii, dar nu va fi declarată epidemie de gripă, pentru că asta ar implica impunerea unor noi restricții, a anunțat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a precizat că va fi instituită „stare de alertă epidemică”, potrivit hotnews.ro.

”Nu putem lua măsuri care să blocheze din nou activitatea economică și socială în România”, a spus Rafila.

Această situație este determinată de faptul că în pandemie s-a adoptat o lege prin care declararea de către ministrul Sănătății, prin ordin, a unei epidemii atrage după sine și măsuri restrictive cum ar fi izolarea și chiar carantina.

”Ca să oficializăm această situaţie ( de epidemiei, nr) (..) o să emit o instrucţiune, legea 95 îmi permite acest lucru, o să trimit, o să adopt o instrucţiune, şi există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situaţie în care există o lege adoptată în timpul pandemiei, legea 136, iar această lege generează automat, prin emiterea unui ordin de ministru, anumite restricţii, ori aţi văzut că abordarea noastră a fost una care să vină în sprijinul desfăşurării normale a activităţii ecoonomice şi sociale, să menţinem şcolile deschise nu să introducem iar chestiuni legate de carantină şi izolare. Emiterea unui ordin de ministru ar fi generat o astfel de situaţie. (..) Nu este o situaţie dramatică, ea este o situaţie fără precedent în această perioadă. În urmă cu 5 ani, în luna februarie aveam mai multe cazuri de infecţii respiratorii”, a spus minstrul.

Rafila a mai spus că el ”este un om echilibrat şi încearcă să găsească cele mai bune soluţii pentru protejarea sănătăţii publice, dar nu vrea să ne reîntoarcem în niciun fel la alte discuţii despre carantină şi izolare pe care ar trebui să le ia autorităţile, în cazul în care ministerul Sănătăţii emite un astfel de ordin”. a declarat Rafila, citat de news.ro.

El a mai fost întrebat în ce condiţii va fi declarată epidemia de gripă, având în vedere că unele spitale sunt aglomerate şi se fac cu greu internări.

“Eu nu vreau să confundăm lucrurile. Internarea în spitale n-are nicio legătură cu partea cu declararea epidemiei. Acolo discutam despre carantină şi izolare, inclusiv a contacţilor. Situaţia poate fi mai dificilă în unele spitale, dar noi tocmai din cauza asta am pus la dispoziţia populaţiei centrele de evaluare ambulatorii. Facem apel la adresabilitate la medicul de familie. Este varianta firească. Şi nu avem în momentul de faţă semnale că, cu excepţia unor spitale care, să spunem, sunt profilate şi lucrul ăsta o să-l discutăm în continuare, în care şi alte spitale, aşa cum a fost în perioada pandemiei, să poată să primească persoane cu viroze respiratorii. Nu se pune problema colmatării, de exemplu, a unităţilor de primiri urgenţe. Dacă dumneavoastră vă uitaţi la declaraţia unui manager de spital care spune că unitatea de A.T.I este copleşită. Câte paturi de ATI? Avem cinci. Asta nu e un exemplu că situaţia este în vreun fel scăpată de sub control. Dimpotrivă, monitorizăm cu atenţie şi nu avem informaţii referitoare la o supra-aglomerare a secţiilor, de exemplu, de terapie intensivă”, a transmis Rafila.