„Noaptea Europeană a Muzeelor” marcată în Gorj

Noaptea Muzeelor va avea loc anul acesta pe 14 mai, peste 40 de instituţii din toată ţara deschizându-şi porţile vizitatorilor toată noaptea, cu expoziţii şi evenimente speciale. Mai multe muzee din Gorj îşi deschid porţile sâmbătă seara pentru vizitatorii de pe aceste meleaguri.

Maiestuos, Muzeul Gorjului îşi aşteaptă vizitatorii, la Noaptea muzeelor
Maiestuos, Muzeul Gorjului îşi aşteaptă vizitatorii, la Noaptea muzeelor

„Noaptea Muzeelor” este un proiect  iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi a ajuns deja  la a VII-a  ediţie. Evenimentul este patronat şi anul acesta de Secretarul General al Consiliului Europei şi, de asemenea, de UNESCO, care s-a alăturat ”Nopţii Muzeelor” în anul 2009.
Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc în anul 2011 evenimentul, în timp ce în România, peste patruzeci de muzee îşi aşteaptă vizitatorii în nocturnă, propunând publicului expoziţii diversificate, spectacole, proiecţii şi evenimente speciale interactive.
Potrivit profesorului Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean ”Alexandru Ştefulescu””, această instituţie are un program special pentru ziua de 14 mai 2011 între orele 15.00-24.00. Astfel la Muzeul de Arta (strada Traian nr. 1, Târgu Jiu) poate fi admirată  expoziţia de bază; la Muzeul de Istorie si Arheologie, (strada Geneva, nr. 8): expoziţia de bază: Reconstituiri ale trecutului; expoziţii temporare: Mihai Sârbulescu – pictură;O lume. Un cer. (meteoriţi, fotografie atmosferică, pictură). Nu vor lipsi videoproiecţii: ”Prin Gorjul de altădată (litografii)”;  Evenimente culturale – 2010 (expoziţii si inaugurări). Cu ocazia acestor evenimente, vizitarea expoziţiilor permanente şi  temporare va fi gratuită.

Bogdan Briceag

Ionuţ Marcău

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Fii activ!”, implementat de Asociaţia PRO VERTICAL prin Programul Tineret în Acţiune, cu număr de referinţă RO-12-395-2010-R4, Acţiunea 1.- Tineri pentru Europa, Sub- Acţiunea 1.2.- Iniţiative ale Tinerilor