Nici PSD-ul nu moare, nici Dreapta(încă) nu ia tot!

S-a sfârșit primul tur al alegerilor prezidențiale și în pofida ”cutremurului” de care vorbeau unele televiziuni, nu s-a produs nici o surpriză. Absolut normal, primele două poziții au fost ocupate de reprezentanții recunoscuți ai Stângii și Dreptei, beneficiarii unor bazine electorale și a unor structuri de partid bine puse la punct. Surpriză ar fi fost dacă PSD-ul, tocmai plecat de la guvernare înainte de termen, nu ar fi reușit să își plaseze candidatul în turul II, mai ales că Victor Ponta plantase o ”bombă” mortală prin candidatura actorului Mircea Diaconu.

Nu s-a produs surpriza și dacă nu ar fi fost votul din Diaspora, tradițional de Dreapta, Dan Barna ar fi suferit o corecție mult mai evidentă de care oricum se bucură și liberalii și pesediștii. Liderul USR beneficiază, așa cum am anticipat într-un editorial anterior, de inactivitatea DNA iar electoratul acestuia nu este în totalitate limitat doar la știrile de pe rețelele de socializare. Barna a fost lucrat dinspre tabăra actualului președinte și nu este exclus ca Iohannis să îl fi dorit în turul II având în vedere că acesta nu și-a făcut campanie. A doua problemă, USR nu are structuri organizatorice în teritoriu  iar dacă le are, pe acolo s-au aciuat de multe ori ”refuzații” de la celelalte partide. Când tu ai o problemă iar partidul nu te ajută, când spui fără penali și îi faci și șefi în partid, greu la deal cu ”boii mici”!

Așa cum remarcă analiștii, rezultatele acestea ar putea face rău PSD în contextul în care nimeni nu se așteaptă să câștige alegerile din acest an. Acest partid s-ar putea declara ”mulțumit” cu un rezultat bun de 40-45% în turul II și nu ar mai schimba liniile așa cum o făcea de câte ori pierdea. Paradoxal, Klaus Iohannis e cel care salvează PSD pe care îl dorește destructurat, de fapt ăsta este singurul program de campanie, ori spiritul de conservare e foarte mare la români. Citite la rece, rezultatele turului I al Prezidențialelor ne arată un PSD care s-a oprit din cădere iar guvernarea liberală ar putea ”băga cărbuni” la o eventuală revenire a social-democraților în perioada următoare.

V-am obișnuit cu previziuni care se împlinesc în domeniul politic, încerc încă una pentru turul II al alegerilor prezidențiale. Klaus Iohannis va fi în continuare președintele țării  dar nu va câștiga nici pe departe așa de clar cum o arată sondajele în prezent. Întâlnirile directe, care ar trebui să aibă loc, ne vor lămuri cine e mai convingător, o Viorica Dăncilă ”scăpată” de stresul Liviu Dragnea sau președintele Klaus Iohannis care nu scapă de ”copiuțe” nici după cinci ani de mandat.