Nici o funcție de conducere în învățământ fără concurs

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a anunţat că în luna august se va organiza un nou concurs pentru funcţiile de directori, în prezent fiind multe posturi vacante, ocupate temporar de dascăli care nu au participat sau nu au promovat concursul din octombrie. Doar în Gorj sunt libere aproximativ 50 de posturi de directori și de directori adjuncți. Se vor organiza concursuri și pentru inspector școlari.

Conducerea MEN anunță concursuri pentru toate posturile din Educație.
Conducerea MEN anunță concursuri pentru toate posturile din Educație.

Într-o conferință de presă a conducerii Ministerului Educației Naționale desfășurată în cursul săptămânii trecute s-au anunțat măsurile legate de ocuparea funcțiilor în Educație, mai ales că după organizarea concursului anterior au apărut multe probleme. „În urma concursului, au rămas un număr de posturi neocupate. Aceste posturi trebuia ocupate de cineva. Conform metodologie, trebuia inspectorul general împreună cu consiliul de administraţie de acolo şi la propunerea consiliului de profesori trebuia să numească un director sau un director adjunct. Lucrul ăsta nu se întâmplase. Era un blocaj” a declarat ministrul Educaţiei, Pavel Năstase.
Astfel că primul ordin de ministru semnat de Pavel Năstase a fost pentru numirea a peste 660 de directori şi directori adjuncţi în unităţile de învăţământ acolo unde acest concurs nu a fost promovat sau acolo unde nu au existat înscrişi. Măsura este una temporară, până în vară.
„Am găsit această posibilitate de alegere pentru cei implicaţi în procesul de numire, astfel încât, cei care au fost în concursul de directori care picaseră concursul sau nu participaseră la concurs să poată să fie numiţi. Oameni cu axperienţă, rezolvând în felul aceste o situaţie care bloca sistemul de învăţământ. Nimeni din anul şcolar 2016-2017 nu va mia ocupa o funcţie de director sau director adjunct fără concurs. Deja am demarat o acţiune pentru un nou concurs care va fi în luna august. Aceste numiri sunt temporare până la sfârşitul anului, ca şcoala să nu fie blocată” a mai adăugat Pavel Năstase.
După cum vă amintiți, în octombrie 2016, a avut loc primul concurs pentru directori din ultimii opt ani. Concursul a fost introdus în speranţa că nu vor mai exista directori şi directori- adjuncţi numiţi politic, în fruntea şcolilor. La momentul respectiv, 9.500 de directori ai instituţiilor din învăţământul preuniversitar s-au înscris la acest examen. Acest lucru a creat o întreagă nemulţumire în rândul candidaţilor, de la metodologia concursului, până la organizarea lui. În urma acestui examen, DNA a deschis o închetă deorece au existat mai multe plângeri conform cărora subiectele ar fi fost greşit formulate.