Nevoiași fără ajutor de încălzire

Autoritățile locale din comuna Vladimir sunt îngrijorate de faptul că noua legislație poate lăsa fără ajutor de încălzire o parte din locuitorii comunei (iar situația este similară în toată țara). Asta după ce, din acest an, ajutorul se dă numai celor care au acte doveditoare privind locuița și nu ca până acum, în urma unei anchete sociale.

Viceprimarul Ion Ianăși speră să se găsească o soluție pentru încălzirea celor cu case fără acte
Viceprimarul Ion Ianăși speră să se găsească o soluție pentru încălzirea celor cu case fără acte

Viceprimarul comunei Vladimir, Ion Ianăși, spune că o parte dintre cei peste 300 de beneficiari ai ajutorului de încălzire din localitate riscă să nu mai primească acești bani, pentru că nu au acte pe case: „Există cazuri în care părinții au construit casele fără autorizație, în ani 1920-1930, așa că moștenitorii lor au primit casele, dar fără acte. Ori Ordonanța Guvernului nr. 27/2013 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 70/2011, privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece, spune că oamenii trebuie să pună la dosar actul de proprietate al locuinței. Până anul acesta nu a fost așa, dovada proprietății făcându-se cu poziția de rol și cu ancheta socială. Unii nu au acte nici pe terenul de sub casă, așa că nu vor avea niciodată autorizație. Iar dacă, totuși, au acte pe teren, au nevoie de cadastru, certificat de urbanism, proiect și abia apoi obțin autorizația. Ori pentru toate astea este nevoie de timp și bani ”
Ion Ianăși speră, totuși, să se poată face ceva pentru oamenii care nu au acte pe case, în acest scop primăria cerând clarificări la instituțiile județene.
Dacă nu se va găsi nici o soluție, toți românii fără acte pe case vor rămâne fără ajutor de încălzire în această iarnă, pentru că obținerea unei autorizații de construcție pentru o casă durează în jur de patru luni într-un caz fericit și costă peste 2000 de lei.