Mult zgomot pentru nimic

Loading

 

O intenție ”revoluționară” a edilului municipiului Târgu-Jiu, aceea de a desfășura ședintele Consiliului Municipal la Teatrul ”Elvira Godeanu”, nu a adus prea multe lămuriri nici pentru cetățenii orașului de pe Jiu și nici pentru teleprivitorii spectacolului cu un gust îndoielnic.  Știam deja că primarul Marcel Romanescu nu are o majoritate și am văzut încă odată  că nu s-a schimbat nimic, presiunile din partea unor cetățeni nu vor schimba votul altora mai ales că sprijinitorii edilului nu stau prea bine la capitolul imagine chiar dacă strigă mai tare. În aceste condiții, orașul Târgu-Jiu va rămâne în continuare blocat într-o realitate foarte dură, fără Centură și Stadion și o Sală de Sport mai mult sau mai puțin funcțională. Deși nu reușim să ne înțelegem ca să tragem căruța Primăriei în direcția potrivită, reușim să dăm lucrările pe ochi frumoși, poate mai ”liberali”. Iar ca să înțeleagă lumea de ce nu pică Marian Rotaru după uriașa campanie desfășurată împotriva lui, orașul Târgu-Jiu este de ceva timp prizonierul unui șef de deconcentrată, cu apartenență politică controversată dar cu rude influente iar șeful Direcției de Patrimoniu a înțeles acest lucru.  Ce să mai spunem despre ce știe sau a făcut Marian Rotaru?

Cred că alegerile pentru Primăria Târgu-Jiu din 2020 sunt  cruciale pentru viitorul  acestei urbe. În aceste condiții,  primarul Marcel Romanescu și echipa care o propune, subordonați și sprijinitori, nu pare o variantă câștigătoare mai ales că aici trebuie să avem o strategie culturală pe Brâncuși. Ne luăm noi după Oradea, Cluj-Napoca și Alba-Iulia, cel puțin la nivelul declarațiilor, dar pe acolo se mai și construiește câte ceva. Pe la noi nu suntem în stare să refacem Casa de Cultură  iar  de afaceri bănoase vorbesc doar apropiații primarului, asta dacă ne luăm după dezvăluirile presei locale. Fără oameni valoroși în preajma viitorului primar, indiferent cine va fi el, greu de crezut că vom avea vreo șansă. Oamenii de afaceri din Târgu-Jiu cer o mai bună valorificare a moștenirii Brâncuși de la Târgu-Jiu, edilul vrea să închidă Tabăra de sculptură iar prostia funcționarilor poate compromite demersul UNESCO  aflat în derulare. V-ați risca, de exemplu, să purtați o discuție despre Brâncuși cu un apropiat al primarului Marcel Romanescu, consilierul Mihai Paraschiv, întreb pentru un prieten?

Urbea de pe Jiu trebuie să trăiască de pe seama lui Brâncuși, cea mai valoroasă moștenire care o avem aici, așa cum o fac alte orașe în funcție de ce s-a putut valorifica pe acolo. Primăria Târgu-Jiu va fi câștigată în 2020 de un proiect în care turistul vine în oraș pentru mai mult de câteva minute cât stă acum să viziteze operele lui Brâncuși. Turistul va trebui să găsească mai întâi o parcare unde să își lase autoturismul, apoi să meargă pe Calea Eroilor și să poposească la un restaurant. Fascinat de obiceiurile și tradițiile locale și poate de competența inegalabilă a celor puși să ofere informații, turistul ar putea să poposească și o noapte la Târgu-Jiu. Iar dacă ar mai vrea să viziteze Muzeul Brâncuși, case memoriale ș.a., unele nu le avem, altele sunt prost administrate și tot așa. Din nefericire, toată lumea critică-inclusiv noi din acest colț de pagină-doar că trebuie să punem ceva în loc și nu ne prea iese. Dacă asociem tinerețea cu scandalul și suntem bătăioși doar când am avut sau încă avem dosare penale, nu ajungem prea departe!