Miza primarilor

Viața politică românească este tot mai interesantă pe măsura apropierii anului electoral. Dacă cei din USL  se comportă ca și cum alegerile ar fi deja câștigate, coaliția guvernamentală a început deja să își facă socotelile de traversare cu bine a anului electoral. Dacă PDL – ul va reuși să atragă Partida Romilor, electorat numeros predispus la pungi sau găleți, și va păstra UDMR-ul aproape, rezultatele alegerilor vor fi cu totul diferite față de ce spun sondajele. Marile necunoscute sunt scorurile realizate de UNPR și PP-DD, partide care pot să obțină multe voturi în contextul unificării alegerilor prin primari sau televiziuni.
Din rațiuni mai puțin înțelese de unii, USL  a început să coboare în sondaje și nu este deloc exclus ca Partidul Conservator, așa mic și neînsemnat, să rupă la un anumit această alianță. Problema care stă în fața USL nu este un scor peste 50%, părerea mea e că românii nu vor mai da direct această majoritate, ci să atragă și alte partide care să le asigure majoritatea. La acest moment dacă UDMR-ul nu trădează, și nu are motive să o facă de vreme ce liderii USL au spus că exclud o colaborare electorală după alegeri, singurul partid care mai poate fi atras, dacă intră în Parlament, este PRM. Jalnică variantă pentru ”europenii” Antonescu și Ponta!
De partea cealaltă, UNPR – ul pare cea mai activă formațiune politică din România. Chiar dacă continuă să se afle în ”marja de eroare”, UNPR – ul racolează primari, reșapează politicieni iar curând se vor vedea și rezultatele. E un partid care nu și-a propus prea multe dar la Gorj va fi cel puțin pe locul III, multiplicați acest lucru la nivel de țară și vă arată un partid de peste 10%. Fiind alegeri în care primarul contează enorm iar PSD-ul un partid care pierde primari, nu este exclus să vedem și alte dezertări cu Geoană sau fără. Vor pleca toți cei care nu se vor regăsi pe liste, și aceștia vor fi mulți, iar dacă ne luăm după Dâncu-agent electoral portocaliu – PSD – ul ar trebui să piardă și cele 15-20% procente aduse de Ion Iliescu că nu dă ”bine”. Pentru cine?
Altădată un partid al primarilor, PSD își lasă aleșii locali, inclusiv în Gorj, într-un periculos concubinaj cu Puterea. Cine crede că un Morega la Gorj, de exemplu, nu și-a luat măsuri de siguranță la anumite treceri de primari se înșeală amarnic. Din cei peste 30 de primari PSD de la Gorj eu n-aș băga mâna în foc pentru mai mult de 20, în general tot cei vechi și tăbăciți în luptele electorale precedente. Un Cârciumaru la Târgu-Jiu, un Paicu la Bălești, un Ciocea la Bustuchin, și exemplele ar putea continua, nu au nevoie de ”pactul cu diavolul” deși probabil li s-a propus, în alte cazuri însă…
Ideea este că deși Opoziția beneficiază de un sprijin popular consistent, primarii ar putea schimba datele problemei. Și aici nu vorbim de Gorj, unde e greu de crezut că rezultatele electorale din toamnă nu vor fi favorabile USL, ci de toată țara. Și ar mai fi ceva, pe surse se vorbește de ceva timp la Gorj de o trecere spectaculoasă în tabăra Puterii pe motive de dosare, nu am luat în discuție această ipoteză!