„Minunile” Poliției Comunitare

Locuitorii Târgu-Jiului credem că ar trebui să fie fericiţi că sunt contemporani cu actualii reprezentanţi ai Poliţiei Locale, bunăoară nu în toate oraşele din ţară întâlneşti căruţele în buricul târgului şi nici poliţişti locali nu te lasă să treci strada când nu e nici o maşină în mers doar pentru a-şi justifica salariul. Dar de competenţa ieşită din comun a foştilor comunitari s-au sesizat şi alţi conaţionali, posturile de televiziune difuzând pe larg năzdrăvăniile care de care mai originale şi parcă tot mai dese, de parcă am asista la o emisiune de genul ”Comunitarii spun lucruri trăsnite…”.
Doar că la Târgu-Jiu toate lucrurile sunt în trend, moda în materie de Poliţii Locale se stabileşte pe malurile Jiului. Doar la Târgu-Jiu avem cele mai performante aparate electronice de dat amenzi deşi se cam ştie că acestea nu se prea plătesc.  Şi tot în oraşul lui Brâncuşi ”organu” e şi ghid turistic în limbi străine deşi uneori limba română îl mai încurcă. ”Minunile” nu sunt tocmai puţine  şi mediatizate cum se cuvine ar putea atrage mii de turişti, nu să vadă operele brâncuşiene ci chiar pe poliţiştii locali însăşi. Să vadă românul cum amendează el, sinonimul Academiei de Poliţie americane la nivelul realităţii gorjene, pe amărăşteanul care claxonează la o nuntă sau la un poliţist comunitar ajuns în mijlocul străzii. Bineînţeles, sunt lucruri care dau bine la ştiri şi de care poliţiştii au şi uitat, pentru că nu am auzit de bătăi pe la nunţi sau alte manifestări publice, rezultate aşteptate dacă asemenea măsuri s-ar aplica vreodată.
Chiar dacă la imagine stau la superlativ, mai puţin la investigaţiile unui cunoscut şi apreciat coleg de breaslă, poliţiştii comunitari fac intervenţii cu maşini dintr-o altă epocă. Putem să spunem că viteza ”bolizilor” Poliţiei Locale s-ar putea să fie depăşită net de cea a patrupedelor romilor din Obreja. Imaginea credem că impune şi maşini noi nu doar aparate de ”amenzi” care sunt bune dar costă mai mult decât un pix şi un carnet de procese verbale. Iar cum Dumnezeu îţi dă dar nu îţi bagă şi în sac, nici respectivele aparate nu pot să scrie ce nu bate ”agentul 007” pentru că e tot cu litere şi …cifre. Dar pentru că tot vorbeam de ”minunile” de la Târgu-Jiu, e foarte interesant că poliţiştii locali intrau toţi într-un sediu pe când erau de vreo trei ori mai mulţi iar acum dau pe dinafară, probabil de competenţă, şi caută un nou sediu.
Dacă toate acestea fi-vor împlinite, cu rezultate la buget şi nu la televizor, propunem ca poliţiştilor locali să li se cedeze şi alte atribuţii. Şefii lor pot să pună mâna în foc că la circulaţie nu vor cere troleibuzelor să meargă pe străzi fără cabluri de susţinere, cum alţii au mai făcut-o şi au ajuns mari, iar aparatele electronice de amenzi îi vor  scuti de calvarul împărţirii amenzii la 50% în 48 de ore.
Altfel, nu ne rămâne decât să vă invităm la Târgu-Jiu să vedeţi câteva minuni mai ceva decât la Caracal!