Minerii, în şomaj tehnic ponderat

Minerii de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia intră, din nou, în şomaj tehnic. După cum a declarat directorul general, Daniel Burlan, măsura se va lua în aşa fel încât cheltuielile să fie minime. Întrucât cererea de cărbune este mică, livrările se vor face din carierele care au costurile cele mai reduse.

mineri-subteran
Cu cât mina e mai puţin rentabilă cu atât minerii au mai mari şanse să stea în şomaj tehnic

Potrivit legii, minerii mai pot sta în şomaj tehnic încă două luni, până la sfârşitul anului, ei având dreptul, anual, la 90 de zile de şomaj tehnic, iar până acum au acumulat doar 30 de zile. În aceste condiţii, conducerea societăţii a convenit cu sindicatele să recurgă la această măsură, care face ca minerii să primească 75% din salariu stând acasă, iar în respectiva perioadă datoriile către stat aferente salariilor să nu mai fie plătite. Măsura se va lua din septembrie, diferenţiat, la fiecare mină sau carieră în parte, astfel încât se va lucra în special în exploatările în care costurile sunt minime, în aşa fel încât să fie asigurată cantitatea de cărbune necesară pentru asigurarea cotei de cărbune cerută pe piaţă.  Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, a declarat că, astfel, se asigură o activitate cu costuri minime, în aceste condiţii de criză:
„Programul este unul complex, care ţine cont de nivelul livrărilor de la fiecare subunitate şi de cel al costurilor. Cantitatea de cărbune pe care o putem livra este extrem de limitată şi atunci trebuie să onorăm comenzile din subunităţile care au cele mai mici preţuri. Sunt măsuri pe care trebuie să le luam pentru că la începutul anului mizăm pe livrări de 15 milioane de tone, adică la limita de evitare a pierderilor. În ritmul actual, însă, de-abia vom da până la sfârşitul anului 13,5 milioane de tone.“