Maria Negreanu, Mariana Voicu și Mariana Frătița expun ”Firul magic”

Marți, 5 decembrie 2023, de la ora 18.00, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu (str. Geneva, nr. 8), va avea loc vernisajul expoziției de artă decorativă ”Firul magic”, care le aduce pe aceleași simeze pe artistele Maria Negreanu, Mariana Voicu și Mariana Frătița. Legate prin dragostea pentru textile, fire, materiale și texturi, cele trei creatoare propun lucrări profunde, cu valoare decorativă și pline de simbolistică. Expoziția este deschisă publicului până în ianuarie 2024. Curator: Dorina Cioplea-Văduva. Critic de artă: Mimi Necula.

”Firul care leagă creația acestor trei artiste este cu adevărat magic. Puternic și, în același timp, fin, el este cusut, țesut sau adăugat, el susține, însăilează, atașează și decorează suprafața lucrărilor dar, mai ales, devine firul conductor prin care materia neînsuflețită primește viață și magie. Dincolo de tehnicile artistice pe care le stăpânesc și dezvoltă, artistele încarcă aceste lucrări cu simboluri, întrebări și răspunsuri existențiale, cu procupări profunde și trăiri spirituale intense.” Dorina Cioplea-Văduva, curator

Maria Negreanu este o artistă cu patru decenii de activitate, timp în c are a expus de nenumărate ori în țară și în străinătate. A participat încă de la începutul anilor ~80 la expoziții de grup care au avut loc în România, Belgia, Franța, Iugoslavia, Rusia, Germania, etc. În 1983 a primit Bucrsa de merit oferită de Academia Di Roma. Are lucrări în colecții private din România, Belgia, Franta, Italia, SUA, Israel, Danemarca și Germania, precum și o lucrare monumentală omagială achiziționată de către Ministerul Culturii în 1983. De asemenea, două lucrări de tapiserie ale sale au mers, prin donație, către Parohia Romano Catolică Sfânta Tereza, fiind vorba despre ”Maica Domnului”, dim. 190 cm x 100 cm, și ”Fiul Domnului”, dim. 120 cm x 170 cm.

Mariana Voicu este autoarea a peste 20 de expoziții personale de tapiserie, pictură și grafică, în diferite orașe din țară. De asemenea, a fost prezentă cu lucrări la expoziţii de grup în străinătate: Franța, Belgia, Italia, Republica Moldova și în România: Bienale, Trienale, Saloane de miniaturi textile, Saloane de Artă Decorativă. A fost nominalizată în 2008 la Premiul Bienalei „Ion Andreescu”, Buzău; în 2012 la Premiul „Decorative Arts”, Ediția 1, Parlamentul României, București și în 2019 la Bienala Arte Decorative, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia. Premii: 1988 – Premiul fundaţiei „Sârghie” – Universitatea Bucureşti; 1988 – Premiul II al revistei „Amfiteatrul”; 2012 – Premiul Bienalei „Ion Andreescu”, Buzău; 2016 – Premiul Bienalei „Decorative Arts” Ediția a 3-a, Parlamentul României, București.

Expoziții personale și de grup în țară, participări la saloane naționale și internaționale, simpozioane și tabere de creație.

Mariana Frătița a participat la numeroase expozitii de grup în țară și străinătate, la Târgu Jiu, Brăila, Satu Mare, București, Oradea, Plevna, Veneția, etc., și a organizat 11 expoziții personale în Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Oradea, Pitești și Curtea de Argeș. Are lucrări în colecții private din țară și străinătate.