Marea așteptare

Cu fiecare zi care trece, România oferă tot mai mult imaginea unui automobil al cărui șofer turmentat o ține pe autostradă cu mari eforturi, mai devreme sau mai târziu urmând să se producă inevitabilul. Țara este guvernată la limita de avarie din pricina unor realități pe care continuăm să le ignorăm sub presiuni străine sau din pricina unei stupidități a unor conaționali. Ca să fim mai exacți, realitatea românească evoluează în două paradigme, ambele pierzătoare pentru români. Avem o Justiție bolnavă și ținută captivă de grupuri de interese, a se vedea scandalul SIPA, și un guvern captiv ale cărei inițiative sunt blocate constant de o parte a străzii și de presa șantajată prin dosare cu patroni aflați la poarta pușcăriei sau eliberați la cheie.
Cât de sofisticați am fi și oricât ne-am dat cinstiți și curați ca lacrima, mă refer la unii ziariști suspectați că ar executa anumite comenzi din partea DNA, de exemplu, nu putem să nu vedem că lupta anticorupție a intrat într-o fundătură iar lipsa de credibilitate a actelor acesteia devine o problemă. Prin forțarea peste limita normalului a păstrării în funcție a Laurei Codruța Kovesi, pusă în funcție printr-un troc politic de trioul Traian Băsescu-Victor Ponta-Elena Udrea, subminează activitatea DNA și a celorlalte structuri de Parchet. Chiar dacă abuzurile DNA dovedite de presă nu sunt multe ca pondere din totalul reușitelor, scandalurile interminabile sapă la temelia luptei anticorupție. Iar când unicul sprijin al actualei șefe DNA vine din exterior iar românul are o lungă istorie în spate care îi spune să nu aibă încredere în străini, o soluție normală ar fi schimbarea conducătorului numit în funcție așa cum s-a întâmplat.
Coaliția guvernamentală este prizonieră organelor de justiție prin procesele în care au fost trimiși de DNA atât Liviu Dragnea cât și Călin Popescu Tăriceanu dar și grupurilor de presiune asociate ”presei cu epoleți”, insolvente sau cu patroni la poarta pușcăriei. La acest moment în România nu se mai ia nici o decizie pentru că un grup de protestări de profesie ies în stradă de fiecare dată iar miniștrii lui Grindeanu sunt amenințați cu pușcăria. Ca să fie bine și să nu fie rău, toată lumea așteaptă ceva: Kovesi să vadă dacă mai rămâne sau nu, Dragnea și Tăriceanu să vadă dacă rămân în libertate, Opoziția să vină la Putere, Puterea să se mențină cât mai mult la butoane etc. Păi și poporul român? A, poporul, e o noțiune abstractă, la noi contează cine face justiție, cine numără voturile ș.a.