Lupta împotriva cancerului la sân

1 octombrie, declarată ca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân, se marchează în întreaga lume prin desfășurarea de campanii de informare a populației în ce privește depistarea precoce a cancerului mamar, astfel încât șansele de supraviețuire a persoanelor bolnave să fie maxime.

Asociația Română de Oncologie “Sfânta Ana” distribuie  începand de  luni, 1 octombrie 2012, mii de pliante informative în județele Gorj si Vâlcea. Acțiunea se va desfășura în localitățile: Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Târgu Cărbunești și Bengești. Pliantele vor fi împărțite de către membrii asociației și elevi voluntari și au fost tipărite cu sprijinul tipografiei Darcom.
Informarea populației în ceea ce privește modalitățile de prevenire și importanța depistării precoce a cancerului mamar are un rol major în tările dezvoltate ale lumii, unde mortalitatea datorată acestei boli a scăzut.
Cancerul de sân poate fi depistat înainte de apariția manifestărilor clinice, depistarea precoce asigurând șanse maxime pentru un tratament eficient și un prognostic bun. În România, însă, doar sub 10% dintre pacientele noi sunt diagnosticate în faza incipientă.
Dr. Vlad Rotaru de la Institutul Oncologic București, supraspecializat în chirurgie oncologică și transplant hepatic, membru fondator al asociației, subliniază importantă prezentării din timp la medic: « Un diagnostic de cancer nu înseamnă o condamnare la moarte – există actualmente metode de tratament deosebit de eficiente, mai ales pentru cele mai frecvente cancere ale femeii : san, col uterin. Condiția esențială și necesară pentru vindecare este depistarea precoce (adică depistarea bolii în stadii incipiente, când înca nu s-a produs metastazarea sau invadarea unor organe invecinate).  Acesta este motivul pentru care fiecare persoană, de la o anumită vârstă, trebuie să efectueze periodic o serie de analize medicale, ce au ca scop depistarea cancerului, care doare în stadii avansate nu și în cele incipiente. »
Tot pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân, Asociația Româna de Oncologie “Sfânta Ana”, sprijinită de Universitatea “Constantin Brâncuși” și Clubul Rotary din Tg- Jiu, va organiza, peste câteva zile, o excursie  pentru beneficiarii săi, bolnavi de cancer, la Mânăstirea Prislop, la mormântul părintelui Arsenie Boca.
Bogdana Costoiu