Lupta anticorupție în pragul eșecului

 

De vreCornel Şomâcuo doi ani România este un exemplu în Europa, nu neapărat  pozitiv, privind lupta anticorupție. Am ținut prima pagină din mass-media internațională prin cazurile Năstase, Dragnea și acum Ponta. Cu sprijin mai ales străin, pentru că în țară ajutorul  pentru lupta anticorupție a început să descrească pe măsură ce s-au înmulțit abuzurile Justiției(ex. Cazul Rarinca), DNA ne-a promis o țară ca afară. Mulți dintre noi nu au înțeles că trebuia să dispară tot ce este românesc, în primul rând capitalul autohton. Pentru că ce să vezi, doar românii sunt corupți, străinii sunt ”cinstiți” în același mediu concurențial unde au deja peste 2/3 din pondere. Doar că în laboratoare a reieșit că frica DNA și a DIICOT de a ancheta străini, pentru că dosare există dar abuzurile nu sunt permise, este taxabilă electoral iar acum avem pe lista anchetaților niște ziariști britanici, Tony Blair și în curând niște firme din spațiul ex-sovietic. Doar atât și cu șanse minime de a se întâmpla ceva!

Toată lupta anticorupție pare tot mai mult o mascaradă și un pretext  de a regla conturi politice. În timp ce procurorii DNA ne oferă dosare din ce în ce mai curioase, adică suntem un popor de imbecili că am votat împotriva lui Băsescu sau pentru USL în 2012, corupția din România nu s-a redus nici măcar cu o părticică. România este o țară blocată din toate punctele de vedere și nu sunt semne că se va schimba ceva pentru că în loc să lucreze, procurorii fac politică sau răspund unor ordine politice venite acum de la Cotroceni. De fapt nu poți să nu vezi că și Traian Băsescu după discursul anti-Justiție a revenit în preferințele electoratului dar a reușit să își salveze și apropiații, cum ar fi Elena Udrea. Apropo de fosta divă, aceasta are dosarele blocate la Parchet sau în instanță, rezolvarea  acestora  având prea puțină legătură cu Justiția, adică imunitatea lui Traian Băsescu.

În timp ce o întreagă parte a clasei politice beneficiază de imunitate în fața DNA, vorbim despre foștii portocalii  și apropiații președintelui Iohannis, lupta anticorupție  nu va convinge românii. Că falsificăm sondaje, că ridicăm ode procurorilor și judecătorilor  din interes, la un moment dat vom deconta toată această minciună generalizată.  Ca o figură plastică, Justiția românească nu este legată la ochi, i s-au pus ochelari de cal să vadă doar ce este românesc. Doar că românii au o zicere cu ”tot ce-i românesc nu piere” și o practică de a nu face pe placul stăpânilor vremelnici. S-ar putea ca tocmai lupta anticorupție să cadă victimă revoltei unui popor mințit iar anul electoral a cam arătat asta. Iar de o luptă anticorupție pe bune avem nevoie vitală!