La Fărcășești, situația pădurilor deblocată

Loading

Localnicii din comuna Fărcășești, ale căror păduri se află pe raza Ocolului Silvic Târgu Jiu și care așteaptă de ani buni să fie puși în posesie, se vor putea bucura, în curând, de acest lucru. Primăria și Consiliul Local au asigurat fonduri pentru punerea în concordanță a planurilor cadastrale cu cele amenajistice, s-au semnat actele, așa că 439 de autori, prin moștenitorii lor, își vor primi pădurile.
613 hectare de pădure din Fărcășești, înapoi la proprietari
613 hectare de pădure din Fărcășești, înapoi la proprietari
Deși suprafețele de pădure pentru 439 de autori din Fărcășești erau validate, din 2010 nu s-au mai făcut puneri în posesie, decât sporadic, pe raza Ocolului Silvic Târgu Jiu, pentru că hărțile cadastrale nu se suprapuneau cu cele amenajistice de la Direcția Silvică și cu ortofotoplanurile. Dacă până atunci se făceau retrocedări pe bandă rulantă, pe suprafețe, fără să se identifice terenurile acoperite cu fond forestier în teren și fără suprapunerea hărților, legislația s-a modificat și retrocedările s-au blocat. În această situație, autoritățile din comună au luat decizia să rezolve problema, după cum a declarat primarul Dănuț Bălu: „Am alocat fonduri din bugetul local și am plătit specialiști autorizați care au luat coordonatele bornelor de limită a unităților amenajistice din teren cu GPS-ul, le-au transpus în format electronic și au reconstruit hărțile amenajistice pe care ni le-a pus la dispoziție Ocolul Silvic Târgu Jiu, de la scara 1:20.000 la 1:5000, în format electronic. A durat de la sfârșitul anului trecut până acum, deci mai bine de o jumătate de an, dar acum putem face punerea în posesie fără probleme, pentru toate trupurile de pădure revendicate de cetățeni pe suprafața acestui ocol. Este vorba despre 613 hectare de pădure care vor ajunge, în sfârșit la oameni. ”
O dată întocmite aceste documentații, au fost însușite de Direcția Silvică, au fost depuse la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Gorj, iar de acum înainte, cetățenii care vor merge cu dosarele pentru eliberarea titlurilor de proprietate nu vor mai fi întorși înapoi pentru că nu se suprapun planul cadastral cu ortofotoplanul, cu planul amenajistic și cu situația din teren.