Partidele politice din România se resimt în diferite feluri, în funcție de locul avut față de Traian Băsescu, după referendum și își concentrază forțele pentru alegerile parlamentare. Foarte curând, prevăd că președintele Traian Băsescu va cere demisia premierului Victor Ponta, după parlamentare prevăd o posibilă împărțire a PNL între oamenii lui Antonescu și ai lui Tăriceanu, iar la prezidențiale e posibilă candidatura lui Sorin Oprescu din partea PSD, dacă USL se destramă și Ponta face un pas înapoi.
Perioada post-referendum găsește partidele politice într-o stare mixtă.
Pe de o parte se continuă lupta politică începută la referendum în care:
1. USL caută să se poziționeze cât mai bine în fața celor 7,4 milioane de români care au spus DA la referendum. Mișcarea senatorului combatant PNL Ioan Ghișe de protest stradal pașnic în jurul Palatului Cotroceni pare a fi cea mai coerentă formă de acțiune a USL, deși este una singulară. Paradoxal, deși liderii USL nu mai sunt atât de vocali, acest lucru le aduce un avantaj în identificarea cu un electorat anti-Băsescu, care nu este neapărat unul foarte clar definit politic și ideologic;
2. PDL a primit o ușoară și nesperată gură de oxigen prin invalidarea procedurală a referendumului și creează o alianță, Alianța România Curată, unde se reunșete cu partide de circa 1% în sondaje (Noua Republică a lui Mihai Neamțu, o parte a PNȚCD reprezentată de Aurelian Pavelescu și Forța Civică a lui MRU), care încearcă să coaguleze un electorat nehotărât, existând pericolul să fie aproape un epigon al foste Alianțe DA.
3. PPDD își va menține electoratul său și va continua să caute mijloace de intrare în Parlament, prin aducerea unor candidați cu personalități puternice pentru colegiile vulnerabile ale USL și PDL;
4. UNPR va continua alături de PSD și se va regăsi în fața unui electorat necoagulat după alegerile locale, prin propunerea unei platforme sau imagini de stânga atât de familiare celor care i-au votat în 2008;
5. UDMR va construi punți de negociere atât cu USL cât și cu viitoarea Alianță prezidențială. Provocarea PCM și PPMT, celelalte două partide maghiare, pare nu a fi una atât de presantă pentru un UDMR obișnuit să fie mereu partid parlamentar.
Pregătiri pentru alegeri
Pe de altă parte, toate partidele politice caută să se pregătească cât mai bine pentru alegerile parlamentare. Politicienii sunt, astfel, concentrați pe identificarea unui colegiu electoral eligibil. Păstrarea colegiilor eligibile de către parlamentarii în funcție, alegerea unor colegii pentru nou veniții în partide, toate se cumulează într-un proces complex de negociere, care va dura până cel târziu la final de Octombrie.
Traian Băsescu, președintele proaspăt revenit la Cotroceni, va cere, probabil, cât de curând, demisia premierului Victor Ponta, reiterând parțial momentul conflictului președinte-premier din perioada 2005-2008. Ponta va rămâne pe poziții pe tema „Lăsați-ne să guvernăm!”, încercând să arate tendințele conflictuale ale lui Traian Băsescu. Cu un premier mai jucător decât Tăriceanu, cu o problemă reală de imagine externă creată de scandalul plagiatului și al mișcărilor premergătoare referedumului, scandal orchestrat machiavelic de comunicatorii prezidențiali, Victor Ponta va avea ca spațiu de acțiune România, unde nu îi pasă majorității aproape deloc de plagiate sau supărări europene.
Este puțin probabil ca cei doi lideri politici, Crin Antonescu și Victor Ponta, să deconteze eșecul de jure al refendumului până la alegerile din Decembrie.
Challengeri în PNL și PSD
După ce și dacă USL își va consolida poziția de câștigător al alegerilor parlamentare, este posibil ca în PNL să se ceară un Congres extraordinar prin care sub cupola lui Călin Popescu Tăriceanu să se reunească steagurile nemulțumite din PNL. Antonescu va pune pe masă rezultatele bune ale USL, cel mai bun scor la locale pentru PNL și asumarea celor 7,4 milioane de români anti-Băsescu. Ceilalți vor invoca eșecul politic al neatingerii scopului final, demisia președintelui Băsescu.
La PSD, Sorin Oprescu este o variantă de prezidențiabil pentru partid, în varianta puțin probabilă în care USL decide să nu continue pentru 2014. Dacă Victor Ponta face un pas înapoi în 2013, Sorin Oprescu poate să își asume și președinția partidului, sub cupola celei mai mari popularități și încrederi naționale din sondaje, dintre toți liderii politici. Dacă Victor Ponta rămâne pe poziție, pot crea un tandem pentru o perioadă.
Sondaje
Va continua și bătălia sondajelor. În timp ce unele par setate să arate un trend descrescător al USL, mai ales cele afiliate unor publicații sau partide, altele vor continua să arate orizonturi un pic mai optimiste decât realitatea, pentru îmbărbătarea alianței social-liberale. Vor exista și cercetări sociologice obiective, care vor deservi mai ales ochilor care rămân lucizi.