La aniversare

Poate că acest editorial ar fi trebuit să înceapă: ”Au vrut furtuni să-l nimicească…”. S-au scurs deja 5 ani din momentul când câţiva împătimiţi în ale presei s-au hotărât să fondeze un alt tip de publicaţie, una care să nu reprezinte interesele unui patron ci pe ale tuturor gorjenilor. A fost extrem de greu, unii dintre colegii de presă spuneau că va fi o adevărată performanţă dacă o să împlinim anul, după câte se vede suntem sănătoşi şi voinici şi la cinci ani şi, ne dorim, să rămânem la fel încă mulţi ani de acum înainte. Ne-a ţinut în viaţă în primul rând dorinţa de a face presă, fără excese şi fără partipriuri, dorinţa de a fi mai buni decât colegii noştri şi, cu siguranţă, respectul pe care ni l-au acordat cititorii şi partenerii au contat la fel de mult. Dar a fost şi este extrem de greu deoarece criza economică îşi arată colţii în fiecare zi.
În cele 250 de numere de VERTICAL aţi putut găsi anchete şi investigaţii, materiale în exclusivitate pe diverse teme, economia Gorjului aşa cum este ea dar şi cultură şi învăţământ. Ne place să ne raportăm la nişte parteneriate solide pe care le avem cu instituţii de prestigiu din judeţul nostru: Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, Muzeul Judeţean ”Alexandru Ştefulescu”, Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale, Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, Fundaţia Cultural-Ştiinţifică ”General Gheorghe Magheru” şi exemplele ar putea continua, tuturor le mulţumim şi sperăm ca această colaborare să capete noi valenţe în viitor. Suntem un reper în viaţa culturală a Gorjului, preluarea de către colegii noştri a unor materiale cu voie sau fără de voie ne arată că suntem de luat în seamă iar implicarea săptămânalului VERTICAL şi al Asociaţiei PROVERTICAL în diverse proiecte este astăzi cunoscută şi apreciată de o serie de factori. Celor care fac această publicaţie, mai puţini ca altădată dar cu suflet mare, le revine meritul de a lăsa ceva în urma lor.
VERTICALUL lasă în urma lui pagini de istorie locală şi cărţi scrise apărute în avanpremieră, ne gândim aici la paginile alocate Societăţii de Ştiinţe Istorice, filiala Gorj, Muzeului Judeţean ”Alexandru Ştefulescu” şi Direcţiei Judeţene Gorj a Arhivelor Naţionale. Nu este puţin lucru să strângi la un loc tot ce are mai reprezentativ această ştiinţă la nivelul judeţului şi chiar a ţării. Promovăm tot ce înseamnă act cultural atât în ediţia print cât şi în cea electronică, condiţia fiind să fie vorba de lucruri serioase. Cei care ne reproşează poate că nu şi-au găsit locul în paginile noastre să înţeleagă că nu vom face rabat de la calitate dar şi că spaţiul nostru tipografic este limitat.
Am lăsat voit la urmă subiectele legate de viaţa politică, veţi găsi totdeauna materiale de acest gen în paginile noastre dar nu va conta niciodată despre ce partid dăm informaţii. În VERTICAL au găsit  spaţiu toate partidele politice, condiţia fiind importanţa pentru  viaţa gorjenilor. Ne place să credem că am fost verticali aşa cum ne-am propus când am demarat acest proiect. Nu ne rămâne decât să vă mulţumim că aţi fost lângă noi până acum şi să sperăm că acest lucru se va menţine, cu câştiguri de ambele părţi, şi în perioada următoare. Le dorim cititorilor noştri acelaşii lucru pe care ni-l dorim şi nouă.  Aşa să ne ajute Dumnezeu!