Istoricul Gheorghe Nichifor la 65 de ani

Astăzi, 11 august 2021, este o zi foarte importantă pentru viața culturală a Gorjului, profesorul și istoricul Gheorghe Nichifor aniversează 65 de ani de viață. Domnia sa ocupă în prezent funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj dar și pe cea de președinte al Filialei Gorj a Societății de Științe Istorice din România, ca să amintim doar două dintre reperele importante ale activității profesionale.

Asemenea altor oameni importanți în domeniul cultural, Gheorghe Nichifor și-a făcut un cadou prin apariția impresionantei lucrări ”ÎN ”LANȚURILE” MUZEI CLIO. REPERE BIBLIOGRAFICE PROPRII”. Cei care încă nu-l cunoșteau pe distinsul intelectual îl pot descoperi acuma și în baza unor repere bibliografice foarte relevante strânse într-o viață de om, așa cum a fost ca să-l parafrazăm pe Nicolae Iorga.

Avem în față una dintre cele mai importante voci ale istoriografiei gorjene din ultimele decenii, o operă care doar în Gorj bate spre patru  decenii. Gheorghe Nichifor a fost adoptat de gorjeni cu aproape patru decenii în urmă iar treptat și-a consolidat statutul de  fiu al acestor meleaguri cărora le-a dăruit o parte importantă din viață dar și o operă istoriografică memorabilă. Personal nu cred că a fost deloc întâmplătoare tema de doctorat în istorie dedicată inegalabilului  Alexandru Ștefulescu, se poate vorbi de o preluare de ștafetă care a dat gorjenilor suficiente repre din tumultoasa istorie în  ultimele două secole. În cele câteva zeci de titluri, unele cu două sau chiar trei ediții, avem trecutul Gorjului care se cerea scos la lumină iar istoricul Gheorghe Nichifor s-a achitat de această nobilă misiune.

Gheorghe Nichifor se află la vârsta deplinei maturități creatoare și, cu siguranță, ne pregătește alte surprize istoriografice. Cel mai citit istoric gorjean din ultimele decenii, în lumina vânzărilor prin librării și accesibilității cărților proprii în biblioteci publice, Gheorghe Nichifor are  în pregătire o serie de noi proiecte istoriografice pentru care are nevoie de sănătate și inspirație, pe care i le dorim din plin!

La ceas aniversar, iubitorii muzei Clio din Gorj îi urează toate cele bune și rodnicie în toate proiectele prezente și viitoare! LA MULȚI ANI!

11 august 2021,

Cornel Șomîcu,

Vicepreședinte SSIR Gorj