Iosif Keber aniversat de Biblioteca Județeană ”Christian Tell”

La împlinirea a 120 de ani de la nașterea pictorului IOSIF KEBER, Consiliul Județean Gorj, Primăria Municipiului Târgu Jiu, Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj și Muzeul Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu” organizează vineri, 28 iulie 2017, începând cu  orele 10:00, o serie de activități, desfășurate sub titlul “Repere artistice gorjene”.

Potrivit comunicatului oficial al evenimentului, manifestările vor  debuta la orele 10:00 pe Aleea Nemuritorilor din Centrul Municipiului Târgu Jiu, unde cu susținerea Primăriei Municipiului Târgu Jiu se va dezveli steaua dedicată pictorului IOSIF KEBER. Activitățile vor continua la Muzeul de Artă din Parcul Central al Municipiului Târgu Jiu, de la orele 10:30, conform următorului program:

10:30-11:00 – Conferința de lansare a proiectului ”Conservarea, restaurarea și valorificarea turistică și culturală a Casei memoriale Iosif Keber” implementat de U.A.T. – Județul Gorj în baza contractului de finanțare nr. 170 din 11.07.2017. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de Investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

11:00-12:00 – Colocviul  ”Omul și opera: Iosif Keber – 120 de ani de la naștere”, în cadrul căruia va fi evocată personalitatea pictorului, precum și vernisajul expoziției ”Moștenirea Keber”, unde vor fi expuse lucrări ale autorului din colecțiile Muzeului de Artă și ale Bibliotecii Județene “Christian Tell” Gorj.

Pe parcursul derulării evenimentului, voluntarii Centrului Europe Direct Gorj vor distribui cartea poștală „Iosif Keber în memoria colectivă”, prin care organizatorii își propun să readucă în memoria comunității, artistul și generozitatea gestului său de a lăsa casa în care a locuit comunității locale pentru a funcționa aici Biblioteca de Artă.

Personalitate culturală

Iosif Keber s-a născut la 30 iulie 1897 la Târgu Jiu, într-o familie cu origini în vestul Europei, și a trait aici până la sfârșitul vieții sale (18 aprilie 1989). În îndelungata sa perioadă de creație a realizat numeroase lucrări de șevalet care au ca temă peisajul natural al Târgu Jiului și al Gorjului, însă a cunoscut consacrarea în pictura monumentală, fiind autorul sau restauratorul picturilor a 63 de biserici. Astăzi încă ne putem bucura de realizările sale atunci când trecem pragul unor biserici din Târgu Jiu, așa cum sunt Biserica “Sfinții Voievozi” din Piața Victoriei sau Biserica “Sfinții Apostoli” de pe Calea Eroilor.

Pentru Târgu Jiu, artistul este cunoscut datorită Casei memoriale Iosif Keber din str. 11 Iunie 1848, nr. 67, unul din monumentele istorice valoroase din județul Gorj. Respectându-se dorința artistului, la trecerea sa în neființă, casa a devenit bibliotecă de artă. Generozitatea artistului a făcut ca Biblioteca județeană „Christian Tell” să moștenească 6100 de volume de artă (cărți, albume, periodice), care au creat nucleul colecției secției de artă, puse la dispoziția publicului, așa cum și-a dorit Iosif Keber. Colecția de documente  a fost completată până în prezent, numărând acum peste 15.000 de volume, cărora li se adaugă o importantă colecție de CD-uri și DVD-uri cu subiecte artistice.  Pe lângă importanta colecție de documente de bibliotecă, imobilul dezvăluie vizitatorilor săi numeroase obiecte personale (șevalet, ustensile pentru pictură)  și lucrări de artă plastică (tablouri în acuarelă,  schițe și  planuri ale proiectelor de pictură bisericească) ce au aparținut pictorului.

Casa memorială Iosif Keber este un loc în care cultura și arta se împletesc în mod interactiv prin lectură, studiu, seri speciale dedicate muzicii și filmului, ateliere de creație sau expoziții.