Ion Ruşeţ: „Exploatarea la Jilţ trebuie să continue”

Senatorul Ion Ruşeţ consideră că situaţia tensionată de la Slivileşti, unde un consilier local i-a băgat mâna în gât primarului Sorin Bucurescu, se datorează lipsei de toleranţă. Acesta spune că modul în care trebuie făcută exproprierea din raza de acţiune a Carierei Jilţ e reglementată de lege, deci nu er trebui să existe probleme.

ion-rusetRuşeţ era de faţă când a avut loc altercaţia dintre primarul comunei Slivileşti şi consilierul local Valentin Lambru (fiind invitat să participe la şedinţa de consiliu). Acesta consideră că spiritele s-au încins nejustificat: „Problemele care au apărut o dată cu şedinţa de consiliu în care s-a hotărât aprobarea  planului de amenajare a teritoriului nu era normal să apară. Eu am spus şi spun că şi dacă acest plan duce la exproprieri şi acestea se fac conform legii, după o dreaptă şi prealabilă despăgubire, nu văd de ce oamenii ar fi nemulţumiţi. Oricum, exploatarea minieră trebuie să continue, iar comuna Slivileşti este singura din zonă la care planul de amenajare a teritoriului nu a fost aprobat.”

S-a lăsat cu ameninţări
Altercaţia nu a fost numai între primar şi conssilierul local, ci şi între un grup de localnici şi reprezentanţii Exploatăroo Miniere Jilţ care au fost prezenţi la şedinţa de consiliu. Aceştia au fost acuzaţi de oameni că nu-i ia în calcul, nu discută cu ei şi că le încalcă abuziv dreptul de proprietate, fără să existe o negociere încheiată. În mod normal, legea prevede că acolo unde este cazul exproprierii pentru utilitate publică, iar cetăţenii nu vor să accepte preţul oferit pentru despăgubire, au dreptul să se adreseze instanţelor de judecată. Senatorul Ion Ruşeţ a declarat, însă, că nu crede că se va ajunge la procese.