Investiții și proiecte pentru Dănești

Loading

Primăria Dănești a făcut o achiziție care va scuti bugetul local de sume importante de bani, de acum înainte. Este vorba despre un multifuncțional, care este folosit pentru diverse lucrări, ce nu mai trebuie contractate cu firme private. De asemenea, anul 2015 se prefigurează un an al proiectelor de investiții în comună.

Multifucționalul achiziționat de Primăria Dănești va scuti bugetul local de sumele cheltuite pentru lucrări ce pot fi executate acum în regie proprie
Multifucționalul achiziționat de Primăria Dănești va scuti bugetul local de sumele cheltuite pentru lucrări ce pot fi executate acum în regie proprie

Multifuncționalul a fost achiziționat prin licitație electonică organizată prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) și a costat 400.000 de lei, sumă alocată din bugetul local. Utilajul a fost, deja, pus în funcțiune și este dotat cu două cupe pentru săpat de șanțuri, o cupă specială pentru profilarea șanțurilor și o cupă cu volumul de 1 metru cub.

Primarul comunei Dănești, Emilian Rusu, spune că economia făcută în urma acestei investiții este semnificativă, mai ales că nu a fost nevoie să fie angajat un om, special pentru acest utilaj: „Avem un angajat la serviciul de apă care a lucrat 10 ani la CONROM chiar pe multifuncțional, este pregătit pe domeniu și autorizat să lucreze pe utilajul pe care l-am cumpărat. Așa că nu trebuie să angajăm om, special pentru utilaj, mai ales că lucrările cu utilajul nu sunt continuu. În schimb, atunci când este cazul, avem și omul și utilajul, așa că nu mai trebuie să contractăm lucrări cu firme, care ne-ar costa foarte mult, comparativ cu costurile pe care le avem acum, lucrând în regie proprie cu utilajul nostru. Folosim multifuncționalul la lucrările pe situații de urgență, facem șanțuri sau le reprofilăm pe cele existente, pentru ca, în cazul ploilor abundente, să nu se mai adune apa și să se reverse în gospodăriile oamenilor, săpăm șanțuri pentru lucrările de extindere rețea apă și chiar pentru deszăpezire folosim utilajul. E drept că nu facem față cu el să deszăpezim chiar toată comuna, mai ales dacă ninge abundent, dar reducem mult din orele de funcționare ale utilajelor de la firma de deszăpezire.”

Planuri pentru 2015

Autoritățile locale din Dănești și-au făcut, deja, planul de investiții ce le vor face în acest an pentru comună. Se lucrează la un puț de apă pentru satele Merfulești și Trocani, pentru că, în prezentă, există un singur puț la patru sate (Brătuia, Țîrculești, Merfulești și Trocani). Lucrarea pentru noul puț, bazinele de tratare, clorinare, precum și schimbarea legăturii între sate costă 300.000 lei. „Au participat la licitație două firme, a câștigat Hidroforaj Drăguțești, dar a renunțat, pentru că nu poate lucra la adâncimea de 300 de m, așa că a rămas să facă lucrarea UEF Motru” spune primarul Emilian Rusu.
Comuna Dănești are 11 sate și în toate există rețea de apă, dar pe perioada de vară, când era secetă, cele 900 de gospodării din satele Brătuia, Țîrculești, Merfulești și Trocani se confruntau cu lipsa apei. După terminarea acestei lucrări se va rezolva total problema apei în comună.
Pentru alte șapte proiecte, pentru care este întocmită documentația, a fost făcută solicitare de finanțare la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice de către autoritățile locale din Dănești, proiecte care au mai fost depuse, dar nu au fost fonduri pentru finanțare. Este vorba despre: „Extindere sistem de colectare, epurare și evacuare ape uzate, comuna Dănești, județul Gorj, L=16,166 km”, „Canalizare menajeră și stație de epurare ape uzate menajere în satele Brătuia, Trocani și Țîrculești, comuna Dănești, județul Gorj, L=7,879 km”, „Îmbrăcăminte asfaltică pe drumul sătesc DS570 Brătuia, comuna Dănești, L= 1,000 km”, „Îmbrăcăminte asfaltică pe drumul sătesc DS 554 sat Șasa (cătunul Urzica), comuna Dănești, L= 1,500 km”, „Îmbrăcăminte asfaltică pe drumul sătesc DS 380 Bucureasa, comuna Dănești L= 1,200 km”, „Execuție sală de spectacole multifuncțională sat Dănești, comuna Dănești, județul Gorj” și „Reabilitare drum comunal DC 53 Dănești, comuna Dănești, județul Gorj, L= 1,234 km”.