Întortocheatele căi ale politicii mondiale

Deși părea greu de crezut la sfârșitul ”Războiului Rece”, Europa este lovită de un nou război mondial, care nu este recunoscut nici de partea rusă și nici de alianța mondială care-i finanțează pe ucrainieni. Trăim sub o amenințare mondială nucleară că, în orice moment, din voința lui Putin, sau dintr-o greșeală,  lumea poate fi aruncată  în aer. Ucrainienii trăiesc clipă de clipă sub spectrul bombardamentelor ruse, după ce președintele lor i-a anunțat combatanți la începutul războiului, iar rușii au profitat din plin de această etichetă falsă. În Ucraina luptă multe popoare sub steag fals împotriva invadatorului rus.

Ambele tabere  vând iluzii prin intermediul media. „Ambele țări subminează ordinea internațională bazată pe reguli pe care Statele Unite și mulți dintre aliații și partenerii noștri au construit-o de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, spune tabăra americană. „Împreună cu țările care împărtășesc aceeași viziune, țările noastre pledează în mod constant pentru formarea unei ordini mondiale multipolare mai echitabile, bazată pe dreptul international”, spun rușii și chinezii. Să recunoaștem că pare mai atrăgător mesajul cu lumea ”multipolară” decât varianta unipolară, care în istorie nu a fost niciodată prea fericită. Doar că limbajul diplomatic și aparent democratic nu ține de foame, sete și căldură pentru milioane de europeni și doar bunul Dumnezeu ne-a salvat de dezastru în această iarnă.

Calitatea vieții europenilor s-a depreciat grav în ultima perioadă și asta o arată oamenii ieșiți în stradă la Paris și în toată Franța, la Madrid și în toată Spania, în Germania, Austria și Italia. Nu Putin îi scoate în stradă, chiar dacă asta ni se livrează prin media. Globalizarea și lumea unipolară nu sunt decizii pentru mulțimi, ci pentru elitele de ce natură or fi ele.

Va fi tot mai greu să ne păstrăm drepturile, într-un viitor în care contăm tot mai puțin, într-o mulțime trăitoare pe o planetă cu resurse limitate! Rusia și China  sunt dictaturi, depinde de noi ca, împreună cu ele, sau de teama lor, să nu transformăm toată planeta într-un lagăr mondial!